Ekstremna vrelina: Jul 2023. – najtopliji mesec za 174 godine merenja temperature

Neki naučnici veruju da bi jul ove godine mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina

27.07.2023. 17:00
  • Podeli:
vrućina leto pixabay-64ae609fbc9aa.webp Foto: Pixabay

Usred velikih toplotnih talasa, praktično je izvesno da će jul ove godine biti najtopliji ikada zabeležen mesec u svetu, od kada se vrše takva merenja, navode naučnici.

Prema analizi nemačkog Univerziteta u Lajpcigu, čiji su rezultati objavljeni danas, utvrđeno je da će u julu 2023. biti oboreni dosadašnji toplotni rekordi. Predviđa se da će prosečna temperatura u ovom mesecu na globalnom nivou biti oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad one iz predindustrijskog perioda.

Ovaj jul će biti najmanje za 0,2 stepena Celzijusa topliji nego jul 2019, koji je bio najtopliji u proteklih 174 godina merenja na osnovu podataka Evropske unije, prenosi Rojters.

Razlika između tekućeg i jula 2019. je "toliko suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da to će biti najtopliji jul", rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Haustajn.

Pojedini naučnici veruju da bi jul ove godine mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina, dodaje BBC.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()