Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi: Kako se Egipćani bore za hlad, niže cene i ekologiju?

Sa stotinama škola i institucija koje su se pridružile inicijativi, Šagra je zadala cilj da zasadi milion stabala do 2030. godine

Autor: Srđan Ristić
07.07.2024. 20:00
  • Podeli:

Tokom ovih toplih dana najbolje primetimo značaj drveća i prirodnog hlada. Upravo zato cilj jedne egipatske inicijative je da zasadi što više drveća duž ulica i javnih prostora kako bi ublažili porast temperatura. U javnoj školi u egipatskoj provinciji Dakalija, volonteri su sa velikom strašću radili na sadnji više od 500 stabala.

Ova sadnja je deo veće inicijative pod nazivom „Šagra“, u prevodu „Posadi“, u kojoj Egipćani žele da uzgajaju više drveća na ulicama, u školama, univerzitetima i javnim mestima.

Inicijativom, koju je pokrenuo Omar el Deb 2016. do sada je zasađeno više od 350 hiljada plodnih stabala u 17 egipatskih provincija.

"Sadimo plodno drveće jer ono ima više namena. Svako može da jede plodove, a postoji i ekonomski ugao, jer će uticati na smanjenje cene voća i povrća. Svedoci smo rasta cena ne samo u Egiptu, nego i u celom svetu zbog klimatskih promena. Dakle, sadimo plodno drveće, sa jedne strane da bismo dali plodove, a sa druge strane da bismo smanjili ugljen-dioksid, proizveli kiseonik, imali više hlada i samim tim nižu temperaturu. Ulica sa drvećem je sada hladnija za pet do sedam stepeni", kaže El Deb.

Na jednom od javnih mesta gde su pre šest godina zasađena stabla limuna, guave i jabuke, volonter inicijative sa ponosom je proverio kako biljke rastu.

"Drveće je poraslo i sada daje plodove. Ljudi imaju korist. To je upravo razlog zašto sam se i pridružio ovoj inicijativi. Na više od 10 hiljada balkona i krovova je takođe zasađeno povrće, lekovito bilje i voće", rekao je volonter Osama el Masri.

Sa stotinama škola i institucija koje su se pridružile inicijativi, Šagra je zadala cilj da zasadi milion stabala do 2030. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()