Gljive koje jedu plastiku novi superheroji u borbi protiv rastuće krize otpada

Naučnici u Nemačkoj pronašli tračak nade

10.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Milioni tona plastičnog otpada završe u svetskim okeanima svake godine, što predstavlja veliki ekološki problem jer su potrebne decenije da se sav taj otpad razgradi. Naučnici u Nemačkoj pronašli su tračak nade otkivanjem gljivica koje mogu da „jedu“ plastiku.

Analiza na jezeru Štehlin u severoistočnoj Nemačkoj, o tome kako mikrogljive rastu na plastici bez drugog izvora ugljenika za ishranu, pokazala je da su neke od njih sposobne da razgrađuju sintetičke polimere.

Od 18 odabranih vrsta gljivica, četiri su se pokazala posebno "gladnim", odnosno da mogu efikasno iskoriste plastiku. Posebno se dobro razgrađuje poliuretan koji se koristi za pravljenje građevinske pene.
Polietilen, koji se koristi u plastičnim kesama se mnogo sporije razgrađuje, a mikroplastika od habanja guma je bila najteža.

"Mislim da bi ovaj plan mogao da funksioniše. Otkrila sam da su neke gljive za 3 samo meseca mogle da rastu na plastici i da formiraju biomasu, novi materijal", kaže doktorantkinja i autorka studije o gljivama koje jedu plastiku Sabrin Davud.

Ekolozi veruju da bi gljivice mogle da se koriste u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, malo je verovatno da je to konačno rešenje za ogromnu količinu otpada kojim je preplavljenja planeta.

"Nije ni ovo idelana opcija, jer bi dodavanje nečega u okruženje moglo da izazove dodatne probleme i da čak uništi ceo ekosistem. Pre svega, predložio bih da se proizvodi i ispušta manje plastike u životnu sredinu", kazao je šef istraživačke grupe na Lajbnic institutu za slatkovodnu ekologiju Hans Piter Grosart.

Oko 390 miliona tona plastike proizvedeno je širom sveta u 2021. godini, pokazuju podaci udruženja proizvođača plastike Plastics Europe, u odnosu na 1,7 miliona tona iz 1950. Iako je stopa reciklaže porasla u poslednjih nekoliko godina, manje od 10% plastičnog otpada se i dalje reciklira širom sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()