Iščekivanje katastrofe: Centralnoj Evropi prete obilne kiše, u toku pripreme za odbranu od poplava

Na nekim mestima nivoi vode bi mogli da premaše prosečne vrednosti zabeležene u proteklih 100 godina

13.09.2024. 18:31
  • Podeli:
prag, odbrana od kiše poplave poplava - 13 sept 2024 - profimedia-0907299012-66e455e7c795a.webp Foto: Profimedia

Centralna Evropa je ove sedmice na udaru obilnih kiša, zbog čega se češke, slovačke, poljske i mađarske vlasti pripremaju za odbranu od mogućih poplava u narednih nekoliko dana.

Pošto su češki meteorolozi proširili upozorenje na ekstremne padavine na oblasti koje uključuju i prestonicu, Prag danas postavlja barijere za odbranu od poplave u istorijskom centru grada, prenosi Rojters uz podsećanje da je Prag pre više od 20 godina pretrpeo katastrofalne poplave.

Slične vremenske prilike prognozirane su za naredne dane širom centralne Evrope, uključujući južnu Nemačku i delove Austrije, Poljske i Slovačke.

Obilna kiša u četvrtak je zahvatila pretežno istočne delove Češke Republike, gde bi u najpogođenijim oblastima do nedelje mogla da padne čak trećina prosečne godišnje količine kiše.

"Podaci pokazuju da nas čekaju teški dani. Preduzimamo sve potrebne mere kako bismo sprečili štetu po imovinu i zdravlje", rekao je češki premijer Petr Fijala u televizijskom obraćanju nakon sastanka Kriznog komiteta. 

Prema njegovim rečima, na nekim mestima nivoi vode bi mogli da premaše prosečne vrednosti zabeležene u proteklih 100 godina. Grad Prag je za danas otkazao sve kulturne događaje.

Poplave prete i Poljskoj, čiji je premijer Donald Tusk saopštio da će službe za vanredne situacije biti spremne za odbranu od njih.

I južni poljski grad Vroclav otkazao je sve kulturne događaje na otvorenom.

U međuvremenu, reka Morava, koja formira češko-slovačku i austrijsko-slovačku granicu pre svog ušća u Dunav, preti da se izlije, pa je slovačka vlada počela da traži mesta u nenaseljenim zonama gde bi veštački mogla da izlije reku, kako je rekao slovački ministar za prirodnu sredinu Tomas Taraba.

Grad Bratislava proglasio je vanrednu situaciju zbog razvoja meteorološke situacije i upozorenja slovačkog Hidrometeorološkog zavoda, izjavio je danas portparol gradskih vlasti Peter Bubla, prenosi TASR.

Istovremeno, mađarski premijer Viktor Orban obišao je danas lokacije duž Dunava kako bi proverio kako teku pripreme za zaštitu od poplava nakon nedavnih obilnih kiša, saopštio je njegov predstavnik za štampu, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, eksperti za upravljanje vodnim resursima i zvaničnici Ministarstva energetike zaduženi za zaštitu od poplava obavestili su Orbana o prognozama za vodostaj i potrebnim merama za celu Mađarsku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()