Island još uvek u strahu: Vulkan i dalje izbacuje lavu, ali manjim tempom

Aktivnost na vulkanskoj pukotini je značajno smanjena od juče popodne

30.05.2024. 17:59
  • Podeli:
island lava AP PhotoMarco di Marco tanjug-6658a21181960.webp Foto: AP PhotoMarco di Marco tanjug

Vulkan izbacuje dim i lavu južno od glavnog grada Islanda Rejkjavika drugi dan uzastopno, iako znatno sporijim tempom, saopštile su vlasti.

Peta erupcija od decembra bila je najsnažnija u ovoj oblasti od kada su vulkanski sistemi na poluostrvu Rejkjanes postali aktivni pre tri godine. Prethodno su mirovali 800 godina, navodi islandska meteorološka služba.

"Aktivnost na vulkanskoj pukotini je značajno smanjena od juče popodne", navodi se u saopštenju.

AP PhotoMarco di Marco Tanjug

Ribarski grad Grindavik, u koji se vratilo samo nekoliko ljudi nakon što je više kuća uništeno lavom ranije ove godine, ponovo je obuhvaćen nalogom za evakuaciju, kao i obližnja banja Plava laguna, velika turistička atrakcija.

Veliki nasipi izgrađeni su ranije ove godine oko Grindavika da bi se tokovi lave skrenuli dalje od grada.

Zvaničnici su saopštili da je lava stigla do zaštitnih nasipa, koji je preusmjeravaju zapadno oko grada.

Nema izveštaja o povređenima nakon erupcije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()