'Istorijska oluja' udarila SAD: Milioni bez struje i hiljade otkazanih letova

Očekuju se ekstremno niske temperature

23.12.2022. 16:05
  • Podeli:
sad_oluja_anadolija 1-63a568a02682f.webp Foto: Anadolija

Snažna i hladna snežna oluja nadvila se nad 60 odsto stanovnika Amerike i sa veoma hladnog vazdušnog masom sa Arktika donela je velike probleme u saobraćaju i nestanak električne energije za milione Amerikanaca.

Otkazano hiljade letova pred Božić

Otkazano je 4.500 letova u trenutku kada se procenjuje da više od 110 miliona Amerikanaca planira da krene na put za vreme božićnih praznika. Samo iz Čikaga, koji važi za jedan od najprometnijih američkih aerodroma, otkazano je više od 1.200 letova.

Najveću mećavu očekuju stanovnici u regionu Velikih jezera, a na istočnoj obali se očekuju udari vetra veći od 100 km na čas i nagli pad temperature. Ništa bolje neće biti sve do juga i granice sa Meksikom.

Postoji mogućnost da se oluja pretvori u fenomen koji meteorolozi nazivaju "bombaški ciklon" -  oluja koja za kratko vreme postane snažna, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).

'Istorijska oluja'

Konkretno, to bi značilo da stižu jake snežne padavine i jaki vetrovi što bi donelo do potpunog odsustva vidljivosti na putevima, stoji u saopštenju meteorološke službe.

Meteorološka služba procenjuje i da će olujom biti ugroženo oko 200 miliona ljudi ili 60 odsto stanovništva Amerike.

"Istorijska zimska oluja dovešće do rasprostranjenih smetnji u velikim dijelovima zemlje pred praznični vikend", navodi se u upozorenju. 

U Denveru je jutros zabeleženo -31 stepen, što je najniža temperatura u poslednje tri decenije.

"Ovo nije samo jedan običan dan sa snegom, kada ste bili dete. Ovo je ozbiljno", rekao je predsednik Amerike Džozef Bajden.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()