Iz sandala u čizme: Promene vremena utiču i na zdrave, ali i mlade

Vreme najviše utiče na hronične bolesnike. Ali ni mlađi i zdravi nisu imuni.

Autor: Srđan Ristić
15.12.2022. 22:22
  • Podeli:

Pre samo nekoliko dana temperatura je bila oko ili i čak ispod nule, a sutra nas očekuje neverovatnih 18 stepeni. Kako ove promene utiču na naš organizam i šta je u takvoj situaciji najbolje uraditi?

Svi se već uveliko čude temperaturi u decembru. Jednog dana nam je potrebna najtoplija jakna, a već sutradan dovoljna je i samo košulja. Nagle promene temperature, pritiska, padavina - ne mogu, a da se ne odraze na ljudsko zdravlje.

"Da, više nemamo prelazak iz jednog godišnjeg doba u drugu, bez onih postepenih prelaska. Već imamo iz sandala u čizme i obrnuto. Dnevne varijacije idu i do 15-20 stepeni, a znamo da su to jako visoke promene", kaže primarijus specijalista opšte medicine Biserka Obradović

Vreme najviše utiče na hronične bolesnike. Ali ni mlađi i zdravi nisu imuni.

"Svaka maltene druga osoba oseća te vremenske promene. Makar je neko imao neku operaciju, pa kaže jao menja se vreme, boli me ožiljak. A ustvari naš organizam je sastavljen najvećim delom iz vode. I onda kada se koža širi, kada ta voda želi da izađe u spoljnu sredinu. Ako je atmosferski pritisak niži, onda se koža širi. A ožiljak je fibrozno tkivo koje ne može da se širi i onda normalno dolazi do bola", navodi dr Obradović. 

Zato glavni saveti doktorke su pamučna garderoba i slojevito oblačenje, dobar san, ishrana i treniranje.

"Fizička aktivnost je lek koji menja mnoge lekove, a ne postoji lek koji menja fizičku aktivnost. Svi moramo da se bavimo, čak i srčani bolesnici moraju pešačiti. Moraju se baviti fizičkom aktivnošću. Što više šetnja pored vode."

I za kraj jedan jednostavan savet - stavite osmeha na lice. Tako ćemo mnogo lakše proći kroz sve vremenske promene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()