Jedino prirodno jezero na Siciliji "umire": Perguza presušuje zbog velikih vrućina i manjka padavina

Naučnici veruju da suša rizikuje da trajno ošteti i biodiverzitet oko jezera koje je, zajedno sa pticama selicama, dom riba i mekušaca

Autor: Srđan Ristić
14.07.2024. 22:16
  • Podeli:

Zbog dugog toplotnog talasa postoji opasnost i od požara, ali i od suše i smanjenje količine vode u prirodi. Upravo to se dešava na najvećem ostrvu u Sredozemnom moru. Naime, postoji mogućnost da jedino prirodno jezero na Siciliji presuši zbog visokih temperatura i malo padavina. Jezero koje je na izdisaju dugo je služilo kao vitalna stanica za odmor ptica koje migriraju između Afrike i Evrope.

Na Siciliji su padavine tokom proleća i od početka leta ispod proseka, a italijanska vlada je ranije ove godine proglasila vanredno stanje, jer je suša uništila useve i isušila pašnjake.

Jezero Perguza, deo prirodnog rezervata u centralnom delu tog ostrva, dramatično se smanjilo zbog smrtonosne kombinacije velikih vrućina i nedvoljno padavina.

"Ostala je samo ova lokva koja predstavlja stoti deo jezera u prvobitnom stanju. Sve ostalo je pod zemljom, u podzemnoj vodi, ono malo što je uopšte i ostalo u podzemnoj vodi. Dakle, jezera više nema, a ono je važno za hiljade ptica", kaže Đuzepe Marija Amato iz Grupe za zaštitu životne sredine Legambiente.

Sicilija se dugo bori sa visokim temperaturama povezanim sa klimatskim promenama. 2021. je tamo postavljen evropski temperaturni rekord. Izmereno je 48,8 stepeni, tada su brojni gradovi morali da uvedu mere za čuvanje vode.

"Sada živimo u vanrednoj situaciji. Ako temperatura ne opadne i ako tokom jeseni padavine ne ublaže situaciju, biće katastrofalno. Moramo priznati da klimatske promene utiču", ističe specijalista za klimu Luiđi Pasoti.

Površina jezera obično pokriva 1,8 kvadratnih kilometara i nema reka koje teku u jezero ili iz njega. Takva vremena su nažalost odavno prošla.

"Jezero Perguza je pokazatelj da Sicilija pati zbog klimatskih promena. Ovo će biti prvo mesto na Siciliji gde ćemo shvatiti da se promene dešavaju", zaključio je Amato.

Tokom poslednjih godinu dana palo je samo 250 litara kiše na Siciliji, u predelu gde je poljoprivreda ključna za ekonomiju.

Naučnici veruju da suša rizikuje da trajno ošteti i biodiverzitet oko jezera koje je, zajedno sa pticama selicama, dom riba i mekušaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()