Još jedna klimatska konferencija bez rezultata?

Sve je izvesnije da bi ključni cilj zaustavljanja klimatskih promena – ograničavanje povećanja globalne temperature na 1,5 stepeni - mogao biti ugrožen.

Autor: Petar Panjkota
18.11.2022. 15:40
  • Podeli:

Oko ovoga rastu strahovi učesnika ovogodišnjeg ključnog COP 27 klimatskog samita u Egiptu, koji se privodi kraju, a još nema naznaka dogovora o zaključcima, kao i o doprinosu bogatih, u odnosu na siromašne zemlje.

I skoro svaki dan negde na planeti vidimo dokaze o razornim posledicama globalnog zagrevanja.

Scene sa brane Vajangala na jugoistoku Australije deluju apokaliptično. Zbog obilnih padavina koje nisu zabeležene više od jednog veka, taj deo kontinenta je ove godine poplavljen četvrti put.

Stotine stanovnika spašeno je helikopterima i čamcima nakon što su čitavi gradovi bili odsečeni od ostatka zemlje.

Hemijski fenomen La Ninje, ali i sve toplija klima, kažu stručnjaci, doprinose ovakvim ekstremnim poplavama, koje su se poslednjih meseci desile i u Pakistanu, Nigeriji i na Filipinima. I trudimo se da o tome jasno i glasno govorimo pred delegacijama svih zemalja sveta na ovogodišnjem klimatskom samitu.

„Klimatske promene su primarni ekonomski i bezbednosni izazov za naš region i egzistencijalna pretnja pacifičkom kontinentu. Postoji moralni imperativ da se radi na smanjenju štetnih emisija i da se odgovori na ekonomski uticaj promene klime na nacije, posebno na zemlje u razvoju, “ rekao je Kristofer Boven, australijski ministar za klimatske promene i energiju.

U vreme kada budućnost sveta zavisi od dramatičnog globalnog smanjenja emisije ugljen-dioksida, mladi aktivisti, posebno oni iz zemalja koje su već pogođene klimatskim katastrofama, preuzimaju glavnu ulogu u Šarm el Šeiku.

„Jedna od stvari koje ovaj samit može postići jeste da vlade zaustave sva ulaganja u fosilna goriva, istovremeno podržavajući prelazak na obnovljivu energiju u zemljama u Africi i na globalnom jugu koje se suočavaju sa energetskim siromaštvom“, rekla je Vanesa Nakate, klimatska aktivistkinja iz Uganda.

Međutim, čini se da na samitu nema saglasnosti o potrebi istrajavanja u cilju ograničavanja povećanja globalne temperature na 1,5 stepeni, kao i većeg finansijskog doprinosa bogatih zemalja, koje su ionako glavni zagađivači, uporedo siromašnima. I zato im se neki aktivisti obraćaju bez rukavica.

„Postoji li tajni jezik svetskih lidera za koji mi ne znamo? Zato što želim da verujem da je jedini razlog zašto ne preduzimate mere u vezi sa klimatskim promenama brzinom i razmerom koja je neophodna jeste to što nemate sve informacije i vi ih ne razumete“, rekla je aktivistkinja iz SAD Sofija Kijani sa govornice na COP-u.

Sa još nekoliko dana do kraja samita, aktivisti se i dalje nadaju da će se doći do rešenja i poslati snažan signal posvećenosti borbi protiv sve vidljivijih klimatskih promena.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()