Kada ponovo možemo očekivati tropske temperature u Srbiji? Meteorolog najavio preokret

Danas se završava i ovaj balkanski monsun koji traje već dve nedelje

02.07.2024. 20:20
  • Podeli:
vrućina, temperatura, bazen, rashlađivanje, vrelina, toplotni talas - profimedia-6672982ae1be2.webp Foto: Profimedia

Nakon stravičnog nevremena koje je juče u večernjim časovima zahvatio celu Srbiju, ponovo nam stiže pravo letnje vreme sa tropskim temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, najavljuje meteorolog Ivan Ristić na Blic TV.

Nakon apokaliptičnih scena u Srbiji koje smo imali priliku da vidimo tokom noći, Srbiju će ponovo zahvatiti tropski talas. Imali smo sreće da nas superćelijska oluja zaobiđe, međutim, ne znači da će to biti i u budućnosti, kaže meteorolog Ivan Ristić.

"Juče nas je temperatura mora na Jadranu, koja je još uvek oko 25 stepeni Celzijusa, spasila. Ali ako nastavi da raste i ako se ponove ovakve meteorološke situacije, može doći do superćelijske oluje i orkanskih vetrova do 200 kilometara na čas, što je duplo jače nego što je juče bilo", kaže meteorolog Ristić.

I danas se velika količina padavina sručila na teritoriju Srbije. Crveni alarm je i dalje na snazi, pa se prema kretanju oblaka i najavama nepogoda treba i upravljati, savetuje meteorolog Ivan Ristić.

Foto: UNA

"Cela linija od juga Italije, pa preko Crne Gore, Bosne i Srbije zahvaćena je kišnim oblakom, koji se polako premešta prema jugoistoku. Danas se nepogode očekuju u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, dakle ne u sličnim regionima kao noćas. Sada idu u nove regione, centralne, južne i istočne Srbije. Crveni alarm je upaljen i to znači da i dalje postoji opasnost po ljudske živote i da ovu situaciju treba ozbiljno shvatiti", kaže Ristić.

Danas se završava i ovaj balkanski monsun koji traje već dve nedelje, ističe meteorolog Ristić. Najavljuje da će od sutra biti manje kiše, a počeće i temperatura više da raste.

"Za vikend nas očekuje i preko 30 stepeni Celzijusa. Najvažnije je da se završava ovaj balkanski monsun i da ćemo ponovo ući u naše klasično letnje vreme sa više sunca i izolovanim pljuskovima. Temperatura će ponovo ići između 30°C i 35°C", kaže Ristić.

Opet se očekuju obilne padavine i to od 40 do 60mm kiše.

"Međutim, kada se završi današnji dan, od sutra ponovo počinje letnje vreme, a i temperature će polako rasti. Biće sparno, to se ne može izbeći", kaže Ristić.

Dugoročna prognoza za jul i avgust

Nema naznaka da ćemo do kraja jula nećemo imati slične vremenske prilike, već će biti pravo letnje vreme.

"Sada dolazimo u period sa deficitom padavina, ne bi trebalo da bude nekih većih. Temperatura će ići između 30-35°C, izolovani pljuskovi, a u trećoj dekadi jula opet ide taj afrički anticiklon. Stiže nam ponovo vreo afrički vazduh i temperature će ići oko 40 stepeni Celzijusa", kaže Ristić.

Nove nepogode mogle bi se ponoviti početkom avgusta, ističe Ristić.

"Početkom avgusta moguće je da se ponove ovakve nepogode. Pratićemo situaciju kako se bude razvijala, ali do kraja jula bi trebalo da bude mnogo manje kiše i pravo letnje vreme", kazao je meteorolog Ivan Ristić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()