Kako ohladiti životinje? Tropske vrućine bacile farmere u novi problem

Oboreni svi temperaturni rekordi

Autor: Srđan Ristić
23.08.2024. 21:13
  • Podeli:

Toplija leta mogla bi da utiču i na veća ulaganja u mere protiv vrućine. Ove godine je zbog klima uređaja u Srbiji povećana potrošnja električne energije, a u zemlji izlazećeg sunca - Japanu, farmeri moraju da pronalaze načine da ohlade stoku, jer su oboreni svi temperaturni rekordi.

U julu je grad Sano na istoku Japana zabeležio najvišu temperaturu u toj zemlji ove godine, kada je termometar dostigao 41 stepen. Za Juki Tamuru, vlasnicu farme iz obližnjeg grada, sve više temperature predstavljaju ozbiljan problem.

"Temperaturni opseg u kom telad mogu da budu mnogo je manji nego kod njihovih roditelja, tako da moramo pažljivo da pratimo temperaturu, jer brzo mogu da od zdravog stanja ujutru da dođu do iscrpljenog, tokom popodneva", kaže Tamura.

Njena firma primenjuje niz metoda da ohladi svoje krave. Štale su opremljene ventilatorima i mlaznicama koje raspršuju maglu, kako bi se smanjila temperatura životinja, a koriste se paketi leda direktno na vratove krava da bi se životinje ohladile. Iako ove mere odnose i vreme i novac, Tamura smatra da nema drugu opciju nego da ulaže u očuvanje zdravlja svoje stoke.

"Očigledno, ako koristite ventilatore, struja košta. U slučaju leda, on je odlično rešenje jer direktno hladi krave, a vode ovde imamo u izobilju. Plašim se šta će biti sledeće godine i  kako da preduzmemo dalje korake, ako bude toplije. Zaista moramo da razmišljamo o budućnosti i razmotrimo izgradnju klimatizovanog objekta", dodaje Tamura.

Vrućina takođe utiče na uzgoj krava, jer toplotni stres doprinosi većem broju pobačaja.

Japan je tokom ovog leta pretrpeo rekordne vrućine. Toplotni talas krajem jula doveo je do toga da su vlasti u 39 od 47 prefektura u zemlji proglasile zdravstvena upozorenja zbog temperatura koje prelaze 37 stepeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()