Kina i SAD "hoće" da se bore protiv klimatskih promena, ali korupcija Amerikanaca stoji tome na putu

Da li nam sledi bolja klimatska budućnost?

Autor: Srđan Ristić
06.12.2023. 20:15
  • Podeli:

Možda nam sledi bolja klimatska budućnost, jer su dve zemlje koje najviše izbacuju ugljen dioksid na svetu, Kina i Amerika, sklopile sporazum o saradnji i rešavanju tog problema. 

Ipak poznati američki ekonomista Džefri Saks tvrdi da nema jasne strategije u Americi zbog jakog naftnog lobija.

Američki stručnjak ističe da je za one koji donose odluke u toj zemlji mnogo važniji profit od sprečavanja klimatskog sloma.

"Lobi za naftu, ugalj i gas ima veliki uticaj i u Republikanskoj i u Demokratskoj stranci. To znači da naše javne politike nisu jasne. U Kongresu su usvojili zakon koji daje poreske olakšice za energiju sa niskim sadržajem ugljenika, ali ne postoji nacionalni plan. Ne postoji jasna strategija", kaže Džefri Saks.

On je pozvao rukovodstvo zemlje da sprovede konkretnu promenu u pristupu borbi protiv klimatskih promena i rekao da je važna saradnja sa Kinom.

"Iako je američki politički sistem prilično korumpiran zbog uticaja velikog novca od nafte, uglja i gasa, ne možemo da nastavimo ovim putem. Svet postaje veoma opasan zbog globalnog zagrevanja i svih posledica koje mogu da se dogode. Nadam se da će ozbiljni ljudi u Americi i Kini, vrhunski naučnici,  moći da rade zajedno i da nađu rešenje. Moramo da sarađujemo na svim frontovima, da razlike ostavimo po strani", rekao je Saks.

Kina i Amerika su 14. novembra sklopile sporazum u rešavanju klimatske krize. U cilju smanjenja emisije gasova i prelaska na obnovljive izvore energije, ideja im je da uključe i druge zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()