Klimatolog pojasnio kako razlikovati maglu od smoga

Beograd je u ponedeljak bio treći najzagađeniji grad na svetu, a meteorolog pojašnjava kako razlikovati maglu od smoga.

02.11.2022. 17:44
  • Podeli:
magla pixabay-1667382062644.webp Foto: Pixabay

Objašnjavajući razlogu između smoga i magle, klimatolog profesor Vladimir Đurđević pojašnjava da je smog sivkaste boje dok je prava magla, koja se retko viđa u gradovima, snežno bela. 

Prema njegovim rečima, magla nije i ne može da bude posledica zagađenja ali meteorološki uslovi mogu da dovedu do značajnog porasta zagađenja, što ujedno dovodi i do magle.

Magla i zagađenje idu zajedno

 

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da magla i zagađenje idu zajedno jer postoji u atmosferi najniži sloj vazduha čija je visina u proseku oko jedan kilometar.

„U određenim meteorološkim uslovima on može da se spusti, da bude tanji. Kada se taj sloj stanji poraste i koncentracija zagađenja. I kada se pomešaju magla i zagađenje napravi se smog. Smog je sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, je snežno bela. U gradovima ne možemo u principu da vidimo pravu maglu, već kombinaciju magle i zagađenja. Mi, nažalost, živimo u smogu kad smo u gradu, a ne u magli“, naglašava Đurđević.

Kada dođe do značajnog porasta zagađenja, dolazi i do magle i onda dobijamo smog.

Đurđević navodi da je glavni faktor za zadržavanje magle slab vetar. 

„Pojačavanje temperaturne inverzije budu potpomognute time da je vetar slab. Kada imamo pristojnu temperaturnu inverziju postoje pogodni uslovi da se taj niži sloj atmosfere stanji i da dođe do porasta koncentracija zagađujućih materija i pojave magle“, napominje Đrurđević.

U magli, ističe, ne može da pada kiša, ili su to neke kiše slabog intenziteta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()