"Klimatska kriza je tu": Grčka razvila nove metode za borbu protiv vatrenih stihija

Toplotni talasi izazvali su požare širom Portugala, Francuske, Španije i Italije prošle godine, ali je posebno teško bilo u Grčkoj

Autor: Srđan Ristić
04.05.2024. 20:39
  • Podeli:

Kada su vatrogasci prošlog jula stigli do požara  na grčkom ostrvu Rodos, plamen se već razvio znatno iznad drveća u borovoj šumi. Gusto rastinje na šumskom tlu blokiralo je pristup, ekipe nisu mogle da se približe, pa se vatra proširila i za nekoliko dana zahvatila celo ostrvo, primoravši 19.000 ljudi da pobegnu - što je jedna od najvećih evakuacija tokom katastrofe u istoriji Grčke.

Kako se približava još jedno leto i kako klimatske promene čine šumske požare sve opasnijim širom južne Evrope, Grčka je razvila nove metode za smanjenje štete. One uključuju angažovanje dodatnog vatrogasnog vozila na svaki novi požar, ubrzavanje vazdušne podrške i krčenje šuma.

Toplotni talasi izazvali su požare širom Portugala, Francuske, Španije i Italije prošle godine i izazvali desetine smrtnih slučajeva. Situacija je posebno bila teška u Grčkoj, koja je upravo zabeležila najtopliju zimu u istoriji, što stvara idealne uslove za nove požare koji ugrožavaju useve, domove i turističku industriju.

Prošlog avgusta, požar u severnom regionu Evros uništio je područje veće od Njujorka. U njemu je poginulo najmanje 20 ljudi, što po tome  je najsmrtonosniji požar u Evropi 2023. Požari ove godine počeli su ranije nego što se očekivalo, uključujući jedan u martu u planinskom području koje je inače u to doba godine pokriveno snegom.

"Očekuje nas veoma teška požarna sezona. Klimatska kriza je tu, mislim da svi vide da su vremenske promene ekstremne, imali smo jako suvu zimu. Pre toga veoma toplo leto, a onda je i jesen trajala do decembra. Tokom zime smo malo kiše i snega i visoku temperaturu", kaže Vasilis Kikilias, ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu.

Grčka je napravila korake u borbi protiv požara, uključujući izgradnju protivpožarnih pregrada oko električnih stubova u šumskim krajevima. Ove godine je angažovano još oko 700 šumara uz pojačanu obuku. Ekipe su iskrčile 12.000 hektara šume od 2022, a još 7.000 biće završeno do kraja maja, saopštilo je ministarstvo životne sredine.

"Uradili smo mnogo na prevenciji. Prvi put posle 50 godina možemo da uđemo u šumu i napravimo protivpožarne zone. Šumari će biti bliži svakoj situaciji, biće brži i davaće trenutni odgovor. Specijalisti, mladi ljudi, koji su obrazovani, obučeni, i oni će ući u vatru da nam pomognu da se bolje i brže nosimo sa njom", zaključio je Kikilias.

Grčka će uložiti dve milijarde evra za više od 1.000 vatrogasnih vozila, sedam aviona, za obuku ljudi, a planira da instalira i senzore za detekciju dima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()