Klimatske promene nastavljaju da prave haos: Farmeri ne pamte ovako loš rod kestena

Pad roda dolazi posle najtoplije zime i leta u istoriji Grčke.

Autor: Srđan Ristić
25.10.2024. 21:58
  • Podeli:

Suša je ovog leta uticala i na jesenje plodove. Grčka - jedan od najvećih proizvođača kestena - procenjuje da će ovogodišnji pad tog roda biti veći od 50 odsto.

Proveravajući opalo jesenje lišće u svom voćnjaku, grčki farmer Anestis Altinis tražio je napuknute kestene pogodne za sakupljanje. Ali posle vrelog i suvog leta većina i dalje visi netaknuta i neupotrebljiva na drveću.

"Ne sećam se da se ovo ranije dešavalo. Lišće opada, ali kesteni ostaju, ne padaju. Pre smo sakupljali oko 500 tona kestena godišnje, sada nećemo ni 50", kazao je Altinis.

Očekuje se da će sakupljanje kestena u Grčkoj, jednom od najvećih proizvođača na svetu, 2024. pasti na 15.000 tona zbog ekstremnih vremenskih uslova, što je upola manje od desetogodišnjeg proseka.

Pad dolazi posle najtoplije zime i leta u istoriji Grčke, i predstavlja najnoviji znak uticaja klimatskih promena na useve širom južne Evrope.

"Imamo mnogo mrtvih stabala od poplava, ali imamo i drveće koje je ili mrtvo ili pod velikim stresom, sa vrlo malom proizvodnjom. Ove godine situacija je zaista tragična. Ako se ovako nastavi ugasiće se sela u centralnoj Grčkoj, gde se proizvodi kesten", objašnjava profesor arborikulture na Univerzitetu u Tesaliji Džordž Nanos.

Proizvođači kestena u Tesaliji, regionu koji čini oko četvrtinu grčke poljoprivredne proizvodnje, uključujući kestene, kažu da su doživeli 13-mesečnu pauzu u padavinama pošto su poplave zbog oluje „Danijel“ u septembru prošle godine, desetkovale ovu oblast.

To je loš znak za Grčku, koja se u velikoj meri oslanja na poljoprivredu.

U nedavnom izveštaju, centralna banka Grčke saopštila je da očekuje da će zbog klimatskih promena cene useva i voća porasti u narednim godinama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()