Konačno neke dobre vesti za planetu: 'Svetska pluća' se oporavljaju od uticaja ljudi

Smanjen gubitak šumskih površina zabeležen je u Brazilu, Kolumbiji, Peruu i Boliviji

29.11.2023. 08:12
  • Podeli:
amazonska-prasuma-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Uništenje Amazonske prašume dramatično je usporilo, smanjivši se za 55,8 odsto od početka 2023. u odnosu na isti period pre godinu dana, pokazuje analiza neprofitne organizacije Amazon Conservation's MAAP.

Reč je o programu praćenja šuma u ​​devet amazonskih zemalja, prenosi Rojters.

Smanjen gubitak šumskih površina zabeležen je u Brazilu, Kolumbiji, Peruu i Boliviji, a ekolog i direktor MAAP Met Finer kaže da poslednji podaci govore da još uvek postoji nada za najveću svetsku prašumu koja ima veliku ulogu u smanjenju globalnog zagrevanja.

Analitičari najmanje zabeleženu stopu uništenja amazonske prašume, od početka satelitskog praćenja pre četiri godine, pripisuju snažnijem sprovođenju zakona o zaštiti životne sredine u Brazilu, u čijem se posedstvu nalazi 60 odsto površine Amazona.

Stručnjaci pad stope uništenja amazonskih prašuma na teritoriji Kolumbije od 66,5 odsto pripisuju ekološkim politikama predsednika Gustava Petra, ali i promenama stavova o krčenju šuma među bivšim gerilskim borcima koji kontrolišu njene delove.

U Boliviji, koja je prošle godine zabeležila porast stope gubitka šumskih teritorija, prema novim podacima MAAP, taj procenat je ove godine pao za 60 odsto.

Gubitak šumskih površina Amazona primarno je posledica ljudskog faktora, ali i nekih drugih prirodnih uzroka, poput, na primer, jakih vetrova koji obaraju drveće.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()