Kroz Bečka vrata stiže prvi sneg: Meteorolog Ristić otkriva kada počinje prava zima

Prvi prodor hladnog vazduha možemo da očekujemo vrlo brzo

21.10.2024. 16:40
  • Podeli:
sneg Beograd zima Nenad MIhajlović Tanjug-659f9a3cb81a0.webp Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

"Uživajte do kraja nedelje u Miholjskom letu, jer već sledeće nedelje na evropski tron dolazi azorski anticiklon, koji će nama doneti pravo novembarsko vreme sa pravim novembarskih temperaturama," najavljuje meteorolog Ivan Ristić. Kako navodi, ciklon koji se razvija iznad Jonskog i Egejskog mora doneće dosta oblaka, pa će vreme u Srbiji obeležiti i kiša, ali i sneg na planinama.

"Ove sedmice jutra hladna sa temperaturama blizu nule. Po kotlinama i dolinama reka biće u magle. Preko dana pretežno sunčano sa maksimalnom temperaturom oko 20 stepeni Celzijusovih", najavljuje meteorolog Ristić.

Do kraja nedelje preporučljivo je i slojevito oblačenje, jer će biti velike razlike između minimalne i maksimalne dnevne temperature.

Hladan vazduh prolazi kroz Bečka vrata

Prema najavi meteorologa Ristića, tačno u utorak, 29. oktobra doći će do prodora hladnog vazduha kroz Bečka vrata. To će usloviti jako naoblačenje, pa se očekuje i kiša i pad temperature.

"Očekuje se i razvoj ciklona u Jonskom i Egejskom moru tako da će biti dosta oblaka, pa se očekuje i povremeno padanje kiše, a na planinama visine oko 1.000 metara može biti i snega. Najviša temperatura biće u padu i kretaće se između 10 i 15 stepeni Celzijusovih",  najavljuje meteorolog Ristić.

Očekuje nas nekoliko snežnih epizoda

Deluje da će vremenska prognoza ove godine ispratiti i kalendar, pa ćemo imati hladnu i oštru zimu.

"U Zaječaru i Negotinu temperatura je jutros bila u minusu. U svim gradovima je između nule i pet stepeni. Preko dana će biti relativno toplo vreme, od posle 12 do 15 časova biće dvadesetak stepeni i prijatno za šetnju", kaže Ristić i dodaje:

"U nekim gradovima će biti ogromna razlika u temperaturi, čak i po 20 stepeni. To je baš mnogo. Košava ponovo počinje za vikend. U utorak imamo ponovni pad temperature. Pratimo potpuno klimatsku normalu. Sledeće nedelje ulazimo u rano novembarsko vreme, ima šanse da bude i kiše. Prvo jače zahlađenje očekuje se u trećoj dekadi novembra meseca, oko 25. i 26. novembra očekujemo i neku pahulju u Beogradu i južno od Beograda, a već u decembru bi trebalo da imamo nekoliko snežnih epizoda ", najavljuje Ristić, prenosi Pink.

Imaćemo dosta snežnih epizoda tokom decembra, januara i februara.

Vreme za narednih 7 dana

Prema prognozi RHMZ-a za narednih sedam dana, jutra će biti hladna, sa pojavom slabog prizemnog mraza, a početkom naredne sedmice na jugu i istoku Srbije ponegde i sa slabim mrazom na dva metra visine, kao i po kotlinama u brdsko-planinskom području.

Očekuje se da tokom ove nedelje temperatura bude u granicama ili malo iznad proseka za treću dekadu oktobra, u većini mesta od 16 do 22°C, a najtopliji dan biće sutra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()