La Ninja bi uskoro trebalo da smeni El Ninja: Šta to znači za vremenske prilike do kraja godine

Prema oceni WMO, postoji 60 posto šansi da će se uslovi La Ninje pokazati između jula i septembra, a 70 posto između avgusta i novembra, javlja Reuters.

03.06.2024. 23:00
  • Podeli:
grmljavina oluja munja shutterstock-664b81f356f28.webp Foto: Shutterstock

Vremensku pojavu El Ninjo, koja može prouzrokovati ekstremne uslove poput šumskih požara i tropskih ciklona, trebalo bi da kasnije ove godine smeni generalno hladniji meteorološki fenomen poznat kao La Ninja, objavila je danas Svetska meteorološka organizacija (WMO).

El Ninjo je prirodna vremenska pojava, povezana sa poremećajem obrazaca vetra usled kojih se javljaju veće temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, a La Ninja donosi hladniju temperaturu Tihog okeana oko ekvatora, a povezana je sa poplavama i sušama.

Prema oceni WMO, postoji 60 posto šansi da će se uslovi La Ninje pokazati između jula i septembra, a 70 posto između avgusta i novembra, javlja Reuters.

"Kraj El Ninja ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promenama koje će naša planeta i dalje doživljavati zbog gasova staklene bašte”, ocenila je zamenica generalnog sekretara WMO Ko Baret, konstatujući da će izuzteno visoke temperature površine mora i dalje "igrati važnu ulogu u narednim mesecima”.

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se beleže ti podaci, uprkos hladnom uticaju La Ninje koji je trajao od 2020. do početka 2023. godine, objavio je WMO. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()