Led okovao Skandinaviju: U Finskoj lavina zatrpala dvoje, 1.000 vozila zarobljeno u Švedskoj

Ekstremna hladnoća zahvatila sever Evrope

04.01.2024. 13:29
  • Podeli:
švedska hladnoća (Johan NilssonTT News Agency via AP via Tanjug-6596a423560eb.webp Foto: Johan NilssonTT News Agency via AP/Tanjug

Majka i dete koje je zatrpala lavina u finskoj Laponiji pronađeni su mrtvi, dok je oko 1.000 vozila zarobljeno tokom noći u snežnoj oluji na jugu Švedske.

Majka i dete zatrpani lavinom

Policija je saopštila da je dete jutros pronađeno mrtvo u Pihakuruu nedaleko od mesta gde je u utorak pronađena njegova majka nakon što ga je zatrpala lavina tokom skijanja, preneo je "Gardijan".

Švedske oružane snage isporučile su hranu i vodu za ljude u skoro 1.000 automobila i kamiona koji su zaglavljeni u snegu skoro 24 sata.

Johan NilssonTT News Agency via AP /Tanjug

Spasioci su izjavili da rade na oslobađanju ljudi zaglavljenih na glavnom putu E22 u oblasti Skane u južnoj Švedskoj, preneo je BBC.

Spasilačke ekipe su evakuisale mnoge od njih i kazali im da se kasnije vrate u svoja vozila.

Put je dugačak oko pet kilometara, automobili i kamioni moraju da budu uklonjeni i put mora da bude očišćen od snega pre nego što se pusti u saobraćaj, saopštile su spasilačke službe.

U Skandinaviji hladnoća zatvorila škole

Zbog ekstremne hladnoće i snežnih oluja zatvorene su škole u ​​Skandinaviji, dok su jaki vetrovi i jaka kiša u zapadnoj Evropi izazvali poplave i najmanje jednu smrt, preneo je "Gardijan".

U Skandinaviji je zatvoreno i nekoliko mostova, kao i pojedine železničke i trajektne linije.

Pixabay

Policija u većem delu Danske apelovala je na vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja jer su severni i zapadni delovi zemlje izloženi udarima snažnog vetra i snega, preneo je Rojters.

Talas hladnog vazduha iz Sibira i arktičkog regiona, takođe, je zahvatio zapad Rusije, pri čemu su temperature u Moskvi i drugim oblastima pale na minus 30 Celzijusovih stepeni, što je znatno ispod prosečne temperature početkom januara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()