Leto 2024. najtoplije u istoriji

Evo šta je dovelo do rekordno visokih temperatura ranije ove godine

06.09.2024. 07:53
  • Podeli:
vrućina, velike vrućine, toplotni talas, vrelina, termometar - shutterstock_1550454122-669609fc0d395.webp Foto: Shutterstock

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, saopštila je danas evropska Kopernikus služba za klimatske promene (C3S).

Kopernikus je počeo da beleži vremenske prilike 1940, a te dosijee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je leto na severnoj hemisferi - od juna do avgusta, bilo najtoplije od predindustrijskog perioda iz 1850. godine.

''Tokom protekla tri meseca, svet se suočio sa najtoplijim junom i avgustom, najtoplijim danom u istoriji i najtoplijim borealnim letom“, rekla je zamenica direktora C3S Samanta Berdžes.

Ona je istakla da će ekstremne vremenske prilike postati još intenzivnije ukoliko države ne smanje emisije gasova koji zagrevaju planetu, prenosi Rojters.

Promenjena klima nastavila je da izaziva katastrofe ovog leta, a u Sudanu, poplave izazvane obilnim kišama pogodile su prošlog meseca više od 300.000 ljudi i doprinele širenju kolere u toj ratom razorenoj zemlji.

Naučnici su takođe potvrdili da klimatske promene izazivaju sušu na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, i da su intenzivirale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od 100 ljudi.

Klimatske promene izazvane ljudskim faktorom i prirodni vremenski fenomen El Ninjo, koji zagreva površinske vode u istočnom Tihom okeanu, doveli su do rekordno visokih temperatura ranije ove godine.

Kopernikus je saopštio da su ispodprosečne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog meseca ukazivale na prelazak u La Ninju, koja je hladniji pandan El Ninju, ali su, uprkos tome, rekordno visoke temperature zabeležene u različitim delovima sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()