'Lucifer' na vratima Srbije: Stižu pakleno vrući dani, meterolog otkrio do kada će trajati

U naredni ponedeljak temperature će ići i preko 40 stepeni

11.07.2023. 13:09
  • Podeli:
thermometer-4767444_1920 termometar, vrućina, leto, vreme Pixabay-63a07e158e971.webp Foto: Pixabay

Prema vremenskoj prognozi meteorologa Ivana Ristića Srbija se nalazi pod uticajem afričkog anticiklona, koji samo nastavlja da jača prema nama.

„Danas do 36, sutra do 38, četvrtak 39 i to će najverovatnije biti maksimalna temperatura. Najtoplije će biti u centralnoj i južnoj Srbiji. U Beogradu sutra 36, u četvrtak 37 stepeni“, kaže Ristić.

Između četvrtka i petka očekuje se blago osveženje na severu zemlje, međutim, već u petak temperature ponovo idu na preko 30 stepeni.

„U Vojvodini će biti pljuskova i kiše, ali južno od Beograda se ne očekuje, ali će doći do osveženja. U petak temperatura do 37 stepeni“, kaže Ristić.

Prema njegovim rečima drugi pik toplotnih talasa biće izuzetno jak i trajaće sve do sredine sledeće nedelje.

„Za vikend 'Lucifer' jača prema nama, ide drugi pik i on će biti mnogo jači. Od nedelje će biti temperature preko 35 stepeni. U ponedeljak je maksimum tog talasa kada će temperature ići i do 40 stepeni. U ponedeljak i utorak su najgori dani. Treba primeniti sve mere koje su rekli lekari“, kaže Ristić.

Prema daljoj najavi meteorologa Ristića, afrički anticiklon počeće da slabi od 20. jula.

„Od 20. jula temperatura će padati. Ali će i dalje biti lepo i toplo, možda i neki pljusak padne. Temperatura će biti do 36 stepeni, a od 26. stižu oblaci, kiša osveženje. Kraj jula možemo da očekujemo da će biti kao u junu“, kaže Ristić.

„Tropske temperature su sve što pređe 30 stepeni preko dana, a tropske noći su sve što pređe 20 stepeni u minimumu. Imaćemo i tropske noći ovih dana. Najveća je neprijatnost to što stanovi neće moći da se ohlade. U ponedeljak se tokom noći očekuje i do 30 stepeni“, kaže Ristić i dodaje:

„UV zračenje je visoko. Odjednom smo shvatili da smo u najsunčanijem delu godine i ono ide između 9 i 10, u avgustu će biti mnogo prijatnije“, kaže meteorolog.

On se osvrnuo i na strahove u vezi sa El Ninjom od kojeg strepi svet.

„El Ninjo je temperatura vode na Pacifiku. Ona je iznad normale i kada se to desi imamo više toplotnih udara. Što se tiče Evrope ima malo istraživanja kako on utiče na Evropu. Dosta smo udaljeni. Ali se njegov uticaj može videti u Kanadi, gde temperature idu i do 38 stepeni, a bilo je čak i požara“, kaže Ristić za Prva TV.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()