Mesečna prognoza za decembar: Zabeleće za Novu godinu, ali će biti i natprosečno toplih dana

Sneg se ne očekuje pre prve polovine decembra u nizijskim područjima

01.12.2022. 11:17
  • Podeli:
sneg, zims, hladnoća, snijeg, Pixabay-1668251996374.webp Foto: Pixabay

Prema najnovijoj mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za decembar, snega neće biti ni u prvoj polovini decembra.

U Beogradu, sneg ne bi trebalo da pada pre sredine meseca, a u Novom Sadu i Kragujevcu očekuje se tek koji dan ranije. Ipak, za Novu godinu možemo da očekujemo pravi zimski ugođaj sa belim pahuljama.

Pred nama je, stoji na sajtu RHMZ, blaži i prosečno vlažan decembar sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka za 1,3 stepena Celzujisa koja će biti još nešto veća za Beograd i širu okolinu gde će srednja maksimalna temperatura biti oko 7,4 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm viši u odnosu na višegodišnji prosek. 

U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

Što se nedeljne prognoze tiče, meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk nalogu, prognozira umereno hladno vreme uz povremene padavine, a sneg samo na visinama preko 700 metara. Sneg očekuje oko 13. decembra.

Od 4. decembra očekuje priticanje toplog vazduha što će usloviti do 10. decembra relativno toplo vreme, uz česta prolazna naoblačenja sa kišom, a na jugu će biti i pljuskova. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od +5 do +14 stepeni Celzijusa.

Nakon 10. decembra, prognozira Čubrilo, doći će do širenja uticaja anticiklona preko severozapadne Evrope što bi ka nama pokrenuo spuštanje osetno hladnijeg vazduha uz padavine i jače zahlađenje te bi kiša brzo prešla u sneg. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()