Meteorolog otkriva kada možemo očekivati sneg u Srbiji

Hvatski Zavižan i sarajevska Jahorina već su se zabeleli u ovoj zimi, a sve građane zanima kada sneg možemo očekivati i kod nas i to u nižim predelima.

08.11.2022. 14:49
  • Podeli:
Sneg_put_šuma_zima_Foto Pixabay.jpg Foto: Pixabay / Ilustracija

Prolazno zahlađenje, nakon neuobičajeno toplog oktobra, zabelelo je planinske vrhove u susednoj Hrvatskoj i BiH odakle su stizale slike pravih zimskih ugođaja sa snegom.

U Srbiji ćemo izgleda ipak ostati uskraćeni za pahulje tokom čitavog novembra, bar tako kažu meteorolozi.

Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje hladne dane tokom novembra, ali ne i sneg. U utorak i sredu, kaže, obeležiće dominacija anticiklona uz suvo i stabilno vreme sa čestom pojavom magle i niskih oblaka koje se, u nizijama i kotlinama, mogu zadržati ceo dan. 

Čubrilo najavljuje i temperature iznad proseka za ovo doba godine.

"Jutarnji minimumi od +1 do +8, na planinama hladnije, a dnevni maksimumi do +14 do +19 što je iznad proseka, osim u maglovitim predelima dge će biti oko +10 stepeni Celzijusa", navodi Čubrilo.

U četvrtak, uz jačanje zapadnog vetra, otići će i magla. Prolazna kiša nas očekuje tokom dana na severu i severozapadu i zahlađenje. Ipak, dnevne temperature ostaju i dalje visoke, između 14 i 18 stepeni Celzijusa.

"Na proračunima modela i dalje stoji signal za spuštnje hladnog jezgra sa severoistoka koja bi u naredni petak uslovilo i formiranje ciklona nad južnim Jadranom.U koliko bi se sinoptika zaista tako i odvijala od petka do narednog ponedeljka bi bilo vetrovito i hladnije uz padavine, posebno za vikend", najavljuje Čubrilo.

Prema njegovim prognozama, uz zahlađenje snega bi bilo na planinama preko 800 m nadmorske visine, dok bi se tih dana dnevni maksimumi kretali od +4 do +12 stepeni Celzijusa. 

"U petak bi prvo bilo severozapadnog vetra i bure duž Jadrana, a zatim za vikend u košavskom području je moguća jaka, hladna, košava, a duž Jadrana jugo, istočnjak i bura", piše Čubrilo na svojoj prognozi koju redovno objavljuje na Fejsbuku.

Od 15. novembra najavljuje suvo vreme uz hladne noći i prohladne dane.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()