Meteorolog Ristić najavio zahlađenje: Hladan vazduh stiže u Evropu i donosi promenu vremena

U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh

04.10.2023. 16:54
  • Podeli:
hladno jesen zima pixabay-1669134262025.webp Foto: Pixabay

Meteorolog Ivan Ristić objavio je na svob Fejsbuk profilu novu vremensku prognozu za naredne dane i naajvio promenu vremena.

"Kratkotrajno jače jesenje zahlađenje oko 10. oktobra sve izvesnije, zatim kao po kalendaru od 12. oktobra Miholjsko leto. Početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog Apolon koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C", ističe Ristoć.

U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh ali i prve snežne pahulje.

Hladan artički vaduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope.

Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije. Naš region a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje.

U svakom slučaju nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći će ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope", stoji u objavi meteorologa Ristića.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()