Meteorolog UNE prognozira: Evo kakvo nas vreme očekuje u prvoj nedelji maja

Za ovo doba godine karakteristično je promenljivo vreme, pa se prognoza može prilično razlikovti od dana do dana

Autor: Srđan Ristić
01.05.2023. 08:00
  • Podeli:
oblaci oblačno vreme kiša jesen pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ponedeljak 01.05.

Vreme u regionu je pod uticajem anticiklona, koji se nalazi iznad centralne i istočne Evrope, a za njega znamo da nam donosi toplije i vedrije vreme. Međutim – trenutno na vreme, i to pogotovo na južne predele, utiče i ciklon iznad Tirenskog mora. Tako da ono nije sasvim stabilno, ali kiše će uglavnom biti na višim nadmorskim visinama, i to na jugozapadu Srbije.

Posle pretežno vedrog jutra, nebo će se u predelima južno od Save i Dunava malo naoblačiti, pa je ponegde moguća kiša ili lokalni pljusak. Širom Vojvodine, sa druge strane, vedrije i toplije. Najviša dnevna temperatura biće u blagom porastu u odnosu na prethodne dana, od 19 do 22 stepena. Vreme će biti vetrovito, pogotovo popodne i uveče, kada počinje da duva jača košava. Najjači udari se mogu očekivati u Timočkoj krajini, ali i u Banatu.

Utorak 02.05.

Narednih dana obeležje vremena će biti košava, koja će duvati do srede, ali i nestabilno vreme. U utorak se kiša očekuje samo na zapadu zemlje, dok će drugde biti umereno do pretežno oblačno. I jutarnja, i dnevna temperatura će biti visoke. Minimalna od 9 do 15, najviša dnevna do 21.

Sreda 03.05.

U sredu se padavine, za razliku od utorka, prenose na većinu predela. Dobra vest je to što će one uglavnom biti slabe. Nakon nekoliko natprosečno toplih dana, u sredu i četvrtak se očekuje zahlađenje. Minimalna dnevna temperatura do 13, maksimalna će na severu Vojvodine biti najviša, do blizu 20 stepeni. U Beogradu i mestima južno od glavnog grada će biti hladnije, najviša dnevna u rasponu od 13 do 17 stepeni.

Četvrtak 04.05.

Nakon vetrovite prve polovine sedmice sledi usporavanje i prestanak vetra. Iako se vetar smiruje, nastavlja se nestabilno vreme. Kiša je u toku prvog dela dana moguća u većini mesta, a kako dan odmiče ona staje i nebo se razvedrava.

Sa više sunčanih intervala dolazi i do porasta temperature. Maksimalna dnevna u četvrtak između 14 i 19 stepeni, najtoplije u centralnim predelima.

Petak i sledeći vikend 05.05 – 07.05.

U petak i subotu nas očekuje smena sunca i oblaka uz moguću slabu kišu. Za vikend nam se ponovo vraća toplo vreme, u najtoplijem delu dana i do 24 stepena.

Međutim, upravo je za nestabilnije vreme neophodno da tlo bude zagrejano, pa se zato i ovog puta za nedelju popodne očekuju obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno čak i gradom.

Ovde treba napomenuti da je pogotovo u ovo doba godine vreme promenljivo i da su prognostički modeli veoma precizni samo za naredna 3 dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()