Meteorolog UNE Ristić izmerio +55,5 u Beogradu: Pogledajte kolika je razlika u temperaturi u hladu i na betonu

Ako je za utehu, naš meteorolog je najavio i dolazak osveženja

Autor: Srđan Ristić
22.06.2024. 13:42
  • Podeli:

Vrhunac prvog toplotnog talasa se očekuje danas, a istovremeno se i očekuje i kraj ovog toplotnog talasa. 

Naime, danas će širom zemlje biti najviša dnevna temperatura između 35 i čak 39 stepeni, a lokalno je moguće i da dođe i do granice od 40 stepeni. 

U Beogradu se danas očekuje oko 39 stepeni, a ovu vrednost meteorolozi iz RHMZ prognoziraju i mere za strogo kontrolisane uslove. To su uslovi na travnatoj površini, termometar se nalazi u beloj kućici, dakle u hladu na visini od 2 metra. 

Meteorolog UNA televizije Srđan Ristić proverio je situaciju u centru grada. koja je,pogotovo na asfaltu, betonu i mermeru znatno drugačija. Naš meteorolog je pomoću termometra, odnosno digitalnog uređaja za merenje temperature, proverio kolika je zapravo ta temperatura površina sa kojom se suočavaju svi građani.

"Čak i u odnosu na temperaturu koju RHMZ kaže da je oko 35 stepeni, a na to slobodno možete da dodate dva stepena", ističe Ristić.

Nakon merenja - ogromno iznenađenje. Naš meteorolog je izmerio temperaturu od čak +55,5 stepeni!

"Možete da vidite skoro 20 stepeni više od onoga što Republički zavod kaže. Ja ne okrivljujem moje kolege, to su idelani uslovi, a ovo su uslovi na terenu. Zbog toga je između ostalog RHMZ za danas uključio  i crveni i narandžasti meteoralarm. Crveni konkretno za južne, centralne i jugoistočne predele. Narandžasti koji je samo po stepenu upozorenja za jedan stepen niži za sve ostale krajeve", ističe Ristić.

Nastavljamo naše malo istraživanje, sa asfalta smo prešli u hlad. Da vidimo kolika je temperatura u hladu.

"Očekujemo da je velika razlika i upravo tako - 33, 1 stepen u hladu, sa prethodnih 55.5 stepeni asfaltu. Temperaturna razlika je viša od 20 stepeni. Zato savetujem sve da danas izbegavaju sunce pogotovo u periodu kada je ono najjače, između 10 sati i 5 popodne. Uz to je danas i indeks UV zračenja veoma visok", ističe meteorolog UNE Ristić mereći temperaturu u hladu i dodaje:

" Međutim imam dobre vesti za sve koji vole svežije vreme. Još danas se očekuje ovako vreo dan, već sutra će biti  svežije. Sutra se na severu zemlje očekuje najsvežiji dan, 25-26 stepeni, a na jugoistoku će jedino biti veoma toplo sa vrednostima oko 34, a početkom naredne sedmice u svim mestima biće znatno svežije, sa temperaturom ispod 30.  Takođe, prethodnih dana je bilo pretežno sunčano, a sada nam sledi nestabilan period sa kišom i pljuskovima".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()