Meteorolog upozorava: Stižu nove superćelijske oluje, ovi delovi Srbije biće na udaru već u sredu

'Oblačni sistemi se dižu jako visoko na preko 10.000 - 15.000 metara. Tu protivgradna odbrana ne može mnogo da uradi, jer su to strahovito moćni sistemi'

17.07.2023. 15:10
  • Podeli:
oluja munje pixabay-647f556e2dd5b.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako su u Srbiji temperature nesporno visoke, ovo ipak nije najtoplije leto ikada, meteorolog Marko Čubrilo tvrdi da ovo leto manje toplo u odnosu na prethodno, kao i da ekstremno visokih temperatura u Srbiji neće biti.

"Ovo leto je manje toplo u odnosnu na prošlo. Ekstremno visokih temperatura, iznad 40 i više stepeni, neće biti kod nas, bar ne tamo gde se temperatura meri meteorološki korektno", rekao je Čubrilo za Kurir.

Ipak, ono od čega preti opasnost jesu superćelijske oluje od kojih je nedavno jedna već pogodila sever zemlje, a njihovi naleti se mogu ponovo očekivati u skorije vreme.

"Kad bilo koja količina vlage dođe na ovako vrelu podlogu reakcija je burna i dobija se taj efekat superćelijskih oluja. To su znatno snažnije i dugotrajnije nepogode od onih na koje smo navikli. Ova koja je bila pre nekoliko dana je počela u Sloveniji, prešla je u Hrvatsku, zatim je zahvatila sever Srbije, ušla u Rumuniju i tek onda se raspala. Znači govorimo o sistemu koji je trajao bezmalo pola dana. To su superćelijske oluje", rekao je Čubrilo i dodao:

"Oblačni sistemi se dižu jako visoko na preko 10.000 - 15.000 metara. Tu protivgradna odbrana ne može mnogo da uradi, jer su to strahovito moćni sistemi. Mogu i stotinu raketa biti ispaljene, ali efekat štete može biti samo umanjen, ne i sasvim poništen. Nažalost, u sredu možemo imati još jednu situaciju koja može biti problematična, pogotovo na severu naše zemlje, u Vojvodini, severnoj Šumadiji i u okolini Beograda. Na pregrejanu podlogu biće jakih pljuskova kao i uslova za superćelijske oluje."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()