Na Balkanu suša "gasi" izvore pijaće vode: Reka Bosna slabo vodonosna, a jezero Mornos skoro isparilo

Mnoga mesta imala su najtoplije leto u istoriji, a temperatura je često bila i viša od 40 stepeni

Autor: Srđan Ristić
09.09.2024. 20:37
  • Podeli:

Padavine koje se očekuju narednih dana ublažiće posledice jake suše, jer širom Balkana kiša nije pala više od dva meseca. Mnoga mesta imala su najtoplije leto u istoriji, a temperatura je često bila i viša od 40 stepeni. Sve to je uticalo da se rezervoari vode smanje, pa čak i presuše.

Reka Bosna, koja protiče kroz Sarajevo, pretvorila se u pesak i kamen. Nivo vode je veoma nizak. Smatra se da su glavni krivci klimatske promene.

„Izvori presušuju, čak i oni koji su bili okosnica vodosnabdevanja, poput izvora reke Bosne, od kojih je najmanje 14 bilo vodonosnih i koje su snabdevale Sarajevo pitkom vodom. Nažalost, tokom ovih meseci, kao što su kraj jula i početak avgusta, praktično su presušili, a ovaj toplotni talas i suša sada se nastavljaju i u septembru mesecu“, kaže profesor geografije u Sarajevu Nusret Drešković.

Ništa bolja situacija nije ni na jugu Balkana. Iz jezera Mornos u centralnom delu Grčke, posle skoro 45 godina izranjaju ostaci nekadašenjeg sela.

Posle zime bez snega i jakih letnjih toplotnih talasa, ogromno jezero koje snabdeva vodom skoro polovinu grčkog stanovništva, smanjilo se na najniži nivo.

„Počelo je u junu, mada ne tako ozbiljno. Kako je vreme prolazilo, jezero je počelo da se sve više povlači otkrivajući ruševine. Nivo vode opada iz dana u dan. Ono što me veoma brine je da će se situacija pogoršati ako ne bude kiše i snega“, ističe gradonačelnik opštine Dorida Dimitris Đanopulos.

Zemlja je ispucala oko ruševina izgubljenog sela Kalio, koje je poplavljeno 1980. godine, da bi se stvorilo jezero za podmirivanje sve većih potreba za vodom glavnog grada. Bivši stanovnici Kalija bili su iznenađeni kada su ponovo videli selo, ali i tužni zbog njegovog stanja.

„Sada kada se prazni, meni se ne čini da ovo nije dobro. Nekada je bilo puno, imali smo plažu. Jezero je bitan izvor pijaće vode, a sada imamo ispucalu zemlju i nizak nivo vode“.

Sušna mediteranska klima u Grčkoj učinila je tu zemlju posebno podložnom efektima globalnog zagrevanja, koje je pogoršalo letnje šumske požare, uključujući požare koji su prošlog meseca stigli do predgrađa Atine. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()