Najnovija prognoza: Do ovog datuma u Srbiji će biti nesnosno toplo - u dva grada temperature će preći i 40°C

U narednom periodu očekuju se tropske noći

09.07.2024. 12:08
  • Podeli:
vrucina-toplinski-toplotni-val-udar-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Nastavlja se toplotni talas u Srbiji, a narednih dana biće još vrelije. Temperature su već ovog prepodneva u Srbiji iznad 30°C.

Srbija će biti pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapada, a sa severa Afrike sve vreme pristazaće vrela vazdušna masa.

Istovremeno, pod uticajem anticklona očekuje se vedro i stabilno, a nebo će skoro u potpunosti biti bez oblaka.

U Srbiji i danas sunčano i tropski toplo.

Maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C.

Još toplije biće od srede do petka, uz maksimalne temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 37-38°C.

Za vikend sunčano i vrelo. Maksmalna temperatura biće u subotu od 36 do 40°C.

U nedelju će koji stepen biti niža temperatura samo u Vojvodini i na zapadi Srbije, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Prema trenutnim prognozama, aktuelni toplotni talas nastavio bi se i tokom sledeće sedmice, uz temperature iznad 35°C, a najintenzivniji biće od 15. do 20. jula na istoku Srbije, uz temperature i do 40-41°C, a koliko bi se merilo na području Negotina i Zaječara.

U Beogradu, u Vojvodini i drugim većim urbanim sredinama narednih 10 dana očekuju se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

Prema današnjim prognozama, nema na vidiku kada se očekuje značajnije zahlađenje sa padavinama, a ovaj vreo toplotni talas očekuje se najmanje bar do 20. jula.

Kako će toplotni talas biti praćen i veoma sušnim vremenom, uz deficit padavina, preporučuje se ogroman oprez da se ne pali vatra na otvorenom, zbog opasnosti od šumskih požara i niskog rastinja.

U narednih desetak dana vrednosti UV indeksa biće ekstremno visoki, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu due od 10 minuta bez adekvatne zaštite, navodi meteorolog Telegrafa Đorđe Đurić.

Zbog visokih temperatura postojaće opasnost od toplotnog udara i sunčanice, pa se treba pridrižavatis vih saveta doktora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()