Najtoplija zabeležena godina na svetu bila je 2016: Da li nas u ovoj očekuje isti scenario?

Evropa je 2022. doživela svoje najtoplije leto zabeleženo

20.04.2023. 18:14
  • Podeli:
thermometer-4767444_1920 termometar, vrućina, leto, vreme Pixabay-63a07e158e971.webp Foto: Pixabay

Svet bi mogao oboriti novi prosečni temperaturni rekord 2023. ili 2024, podstaknut klimatskim promenama i očekivanim povratkom vremenskog fenomena El Ninjo, kažu klimatolozi.

Klimatski modeli sugerišu da će nakon tri godine vremenskog uzorka La Ninja u Tihom okeanu, koji blago snižava globalne temperature, svet kasnije ove godine doživeti povratak na El Nina, toplijeg pandana.

Tokom El Nina, vetrovi koji pušu na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se gura prema istoku, stvarajući toplije površinske temperature okeana.

"El Nino se inače povezuje s rekordnim temperaturama na globalnom nivou. Još se ne zna hoće li se to dogoditi 2023. ili 2024., ali mislim da je verovatnije nego da nije", rekao je Karlo Buontempo, direktor evropske službe Kopernikus o klimatskim promenama.

Klimatski modeli sugeriraju povratak na uslove El Ninja u kasno borealno leto i mogućnost razvoja snažnog El Ninja prema kraju godine, rekao je Buontempo.

Najtoplija zabeležena godina na svetu bila je 2016, koja se podudarala s jakim El Ninjom – iako su klimatske promene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez tog fenomena.

Poslednjih osam godina bilo je osam najtoplijih u svetu – odražavajući dugoročniji trend zagrevanja podstaknut emisijama štetnih gasova.

Frederik Oto, viša profesorka na Grantam institutu Imperijal koledža u Londonu, rekla je da bi temperature izazvane El Ninjom mogle pogoršati učinke klimatskih promena koje zemlje već doživljavaju – uključujući jake toplotne talase, sušu i šumske požare.

"Ako se El Ninjo razvije, postoji dobra šansa da će 2023. biti još toplija od 2016. godine – s obzirom na to da je svet nastavio da se zagreva dok ljudi nastavljaju da sagorevaju fosilna goriva", rekla je Oto.

Foto: Pixabay

Naučnici iz programa Kopernikus objavili su u četvrtak izveštaj u kojem procenjuju klimatske ekstreme koje je svet doživeo prošle godine, pete najtoplije godine u istoriji.

Evropa je 2022. doživela svoje najtoplije leto zabeleženo ikada, dok je ekstremna kiša podstaknuta klimatskim promenama uzrokovala katastrofalne poplave u Pakistanu, a u februaru je nivo leda na Antarktiku pao na rekordno nizak nivo.

Svetska prosečna globalna temperatura sada je 1,2 Celzijusa viša nego u predindustrijsko doba, rekli su iz Kopernikusa.

Suprotno tome što je većina najvećih svetskih emitera obećala da će s vremenom smanjiti svoje neto emisije na nulu, globalne emisije CO2 prošle su godine nastavile da rastu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()