Najtopliji dan otkako se vrše merenja u svetu bio 21. jula: Da li će 2024. da nadmaši prošlu godinu po vrelini?

Svaki od proteklih meseci počev od juna 2023., što znači 13 meseci za redom, bio je najtopliji na planeti otkako se vrše merenja

23.07.2024. 13:20
  • Podeli:
vrućina, velike vrućine, toplotni talas, vrelina, termometar - shutterstock_1550454122-669609fc0d395.webp Foto: Shutterstock

Nedelja, 21. jul, bio je u proseku najtopliji dan otkako se vrše merenja temperature u svetu, pokazuju preliminarni podaci organizacije Kopernikus, službe EU koji se bavi klimatskim promenama. 

Prosečna globalna temperatura vazduha u nedelju je dostigla 17,09 stepeni Celzijusa, što je nešto više od prethodnog rekorda iz prošle godine od 17,08 stepeni, preneo je Rojters.

Tokom protekle sedmice, veliki delovi SAD, Evrope i Rusije bili su pogođeni toplotnim talasom.

Klimatske promene, podstaknute sagorevanjem fosilnih goriva, izazvale su ekstremne vrućine širom Severne hemisfere.

Svaki od proteklih meseci počev od juna 2023., što znači 13 meseci za redom, bio je najtopliji na planeti otkako se vrše merenja, naveo je Kopernikus.

Pojedini naučnici ukazuju da bi 2024. mogla da nadmaši prošlu godinu po vrelini, usled toga što su klimatske promene i prirodni fenomen El Ninjo još više podigli temperature ove godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()