Najveće jezero u Britaniji postalo jarko zeleno: Smrtonosna bakterija se širi

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju

16.09.2023. 13:10
  • Podeli:
ribolovac, alas, jezero pixabay-65058d0a5b493.webp Foto: Pixabay

Najveće slatkovodno jezero na britanskim ostrvima, koje je izvor za skoro polovinu pijaće vode u Severnoj Irskoj, u velikoj meri je zatrovano toksičnim algama.

"Loh Nei, najveće slatkovodno jezero u Velikoj Britaniji i Irskoj, zatrovano je toksičnim plavo-zelenim algama u apokaliptičnim razmerama“, navodi Skaj njuz.

Uzrok trovanja je širenje smrtonosne bakterije zbog ispuštanja otpadnih voda i poljoprivrednog otpada u rezervoar.

To dovodi do uginuća riba, ptica i drugih životinja, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Severnoj Irskoj, služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u tom delu Britanije, navodi televizija.

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju, a mnogi stanovnici koji se godinama bave ribolovom ili drugim poslovima na jezeru više ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

Skaj njuz navodi da situaciju otežava politička situacija u Severnoj Irskoj, nakon što je Demokratska unionistička partija (DUP), koja je izgubila na prošlim izborima, odbila da formira novu vladu sa partijom Šin Fejn, koja je dobila većinu glasova.

Bez vlade i resornog ministra za životnu sredinu, nema ko da preduzme odgovarajuće mere u smislu uspostavljanja kontrole nad vanrednom situacijom, navodi Skaj njuz.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()