Neobična pojava šokirala stanovnike Čilea: Zaledio se Tihi okean

Turisti oduševljeni

Autor: Srđan Ristić
01.07.2024. 22:00
  • Podeli:

Na južnoj polulopti jedna neuobičajena situacija, Tihi okean se zaledio u južnom Čileu.

Stanovnici grada Porvenira na jugu Čilea divili su se zamrznutim vodama Tihog okeana. Oni tvrde da su ti prizori bili uobičajeni pre nekoliko decenija, ali ne i poslednjih godina.

"Tokom našeg detinjstva to je bilo normalno, ali smo to izgubili godinama unazad zbog klimatskih promena. Ovo sada utiče na naš svakodnevni život smrzavanjem cevi i lomljenjem vodomera. Ipak i pored toga, ovi prizori su lepi", kaže stanovnik Porvenira Hoze Gonzales.

Zaleđeni talasi se protežu nekoliko metara duž grada prekrivenog snegom, koji se nalazi u južnom delu Čilea i delu Antarktika koji pripada toj zemlji.

"Mislim da je istovremeno i zapanjujuće i lepo. Došla sam iz centralnog dela zemlje na praznike sa sinom, tako da smo fascinirani. Snimili smo mnogo fotografija. Oduševljena sam", kazala je jedna turistkinja.

Iako se početkom zime očekuju niske temperature,  grad na krajnjem jugu Južne Amerike, Punta Arenas, je već doživeo najniže junske temperature od 1964. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()