Nestvarne slike iz Atine: Nestalo nebo, grad prekrila pustinjska prašina

Jaki južni vetrovi nosili su prašinu iz pustinje Sahara

23.04.2024. 21:54
  • Podeli:
atina saharska prašina Tanjug AP PhotoPetros Giannakouris-6628110acbe91.webp Foto: Tanjug/AP PhotoPetros Giannakouris

Nebo nad južnom Grčkom poprimilo je narandžastu nijansu jer su oblaci peščane prašine koji su iz severne Afrike, a preko Sredozemnog mora stigli i do Atine, i grad sa svim svojim znamenitostima "obojili" u narandžasto.

Jaki južni vetrovi nosili su prašinu iz pustinje Sahara, i pošto su stigli do atmosfere iznad grčke učinili su da Atina u predvečerje poprimi boje, nalik onima na Marsu.

Predviđa se da će se nebo razvedriti u sredu jer se vetrovi smenjuju i pomeraju prašinu, i to uz pad temperatura.

Tanjug/AP PhotoPetros Giannakouris

U utorak je najviša dnevna temperatura u delovima južnog ostrva Krita bila iznad 30 stepeni Celzijusa, viša za skoro 20 stepeni u odnosu na veći deo severne Grčke.

Jaki južni vetrovi proteklih dana takođe su podstakli nesezonske rane požare na jugu zemlje.

Vatrogasna služba saopštila je da je u poslednja 24 sata širom zemlje izbilo ukupno 25 požara. Tri osobe su uhapšene na ostrvu Paros u Egejskom moru zbog sumnje da su slučajno izazvale požar. Nije prijavljena značajnija materijalna šteta ili da je bilo povređenih, a požar je brzo lokalizovan.

Tanjug/AP PhotoPetros Giannakouris

Još jedan požar je izbio na Kritu u blizini pomorske baze si on je sada pod kontrolom.

Grčka se svakog leta suočava sa razornim i često smrtonosnim šumskim požarima, a prošle godine je u toj zemlji zabeležen najveći u celoj Evropskoj uniji u više od dve decenije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()