Nevreme izazvalo velike probleme u Sloveniji: Zatvoreni putevi, aktivirala se klizišta

Stanovništvo je upozoreno da ne ide na put bez preke potrebe

27.10.2023. 21:44
  • Podeli:
slovenija poplave anadolija (3) 3-653bd2c819a65.webp Foto: Anadolija

Tokom protekle noći u Sloveniji je padala tolika kiša da je slovenačka ekološka agencija Arso izdala crveno upozorenje za petak.

"Zbog velikih količina padavina koje su do sada pale na severozapadu Slovenije, zbog nanošenja zemlje i blata zatvoreno je više deonica puteva, a komandant Opštinskog štaba civilne zaštite Miha Vencelj upozorio je građane da ne kreću na put",  saopštila je Opština Tolmin, gde su sve dostupne službe na terenu.

Mnogo je lokacija na kojima je potrebna pomoć, a stalno se otvaraju i nova klizišta, te dodaju da može doći do novih opasnosti.

Iako se voda brzo povlači u korita, u Podbrdu su i dalje aktivna neka klizišta. Komandant Vencelj je rekao da je nekoliko objekata teško oštećeno, a do Podbrda se trenutno može doći samo sa strane Gorenja ili železnicom.

Jure Beguš, komandir DVD Tolmin, rekao je da su svi vatrogasci na terenu i da intervenišu na više od 40 lokacija. Imaju problema i zbog loših veza, a prve pozive u pomoć primili su nešto pre 9 sati.

"Deset ljudi je evakuisano iz sela Koritnica i pet iz sela Klavže. Skoro svi će moći da se vrate svojim kućama kada se voda povuče, samo je jedna upitna kuća koju će stručnjaci pregledati pre povratka stanara", rekao je Ervin Čurlič iz regionalnog Štaba civilne zaštite za severnu Primorsku, prenosi "24ur".

Kako je nešto posle 13 časova saopštila Opština Tolmin, zatvoreni su mnogi lokalni i državni putevi. Reka Soča se izlila iz korita na delu puta između Tolmina i Mosta na Soči, gde je put zatvoren zbog poplavljenog kolovoza, saopštio je regionalni štab civilne zaštite.

Kiša je zahvatila i Šentvišku visoravan, gde se ispod zaseoka Laze na Ponikvi stvorila bujica. Jaka kiša u jutarnjim satima zahvatila je i opštinu Idrija. Padavine su poplavile stambene objekte i skladišta preduzeća u Spodnjoj Idriji, a u Idriji se pokrenulo klizište, piše "Delo".

Vatrogasci su na terenu i u opštini Cerkno i dovezli agregat u selo Bukovo. Nabujali potoci poplavili su nekoliko stambenih objekata, prostorije obdaništa i lokala u Kanalu i prostorije osnovne škole u ​​Deskli. U naselju Krstenice aktivirano je klizište.

U potpunosti je zatvoren i regionalni put Nova Gorica-Tolmin između Ušnika i Doblara zbog odrona više stotina kubika zemlje i kamenja. U Opštini Ajdovščina visoka voda poplavila je objekte u Selu, Šmarju, Gaberju i Colu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()