Nevreme juri ka Hrvatskoj: Vrh vodenog talasa stiže u Zagreb oko ponoći

Jutros u osam sati vanredne mere odbrana od poplava proglašene su na Kupi - Selo Kupa te na Rječini - Martinovo selo.

03.11.2023. 13:54
  • Podeli:
nevreme split mario strmotić Hina via Tanjug-6544ec88437ec.webp Foto: Mario Strmotić Hina via Tanjug

Obilna akumulacija padavina na području Hrvatske i uzvodnih susednih država Austrije i Slovenije uzrokovaće značajan porast vodostaja reka Mure, Drave i Save tokom današnjeg dana, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritokama, saopšteno je iz Hrvatska vode.

Zbog obilnih i intenzivnih padavina i grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like i celog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama. 

Jutros u osam sati vanredne mere odbrana od poplava proglašene su na Kupi - Selo Kupa te na Rječini - Martinovo selo. 

Pripremno stanje odbrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi - Opuzen  nizvodno te na Savi - Rugvica, ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, ustava Trebež, Jasenovac i na Retenciji Lonjsko Polje - ustava Trebež.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tokom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodenog talasa reke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na na nivou 2.200 - 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog talasa Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad nivoa  od +350 cm, a što je iznad nivoa redovnih mera odbrane od poplava. Nizvodno od Zagreba sutra je moguće dosezanje vodostaja Save višeg od nivoa za uspostavljanja vanrednih mera odbrane od poplava.

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe deo velikih voda Save upustiti putem brane Prevlaka u retencziji Lonjsko Polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Prema izveštaju Hrvatska vode, značajan porast vodostaja očekuje se i na rekama Mura i Drava, sa mogućnošću dosezanja nivoa vodostaja merodavnih za uspostavljanje vanrednih mera odbrane od poplava na području Botova u nedelju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()