Nevreme protutnjalo kroz celu Srbiju: Leteli krovovi i stabla, meteoalarm se ne gasi

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je meteoalarm

05.11.2023. 17:35
  • Podeli:
kiša pljusak vladimir šporičić tanjug-6475938addbb6.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporičić

Jako nevreme pogodilo je danas mnoge delove naše zemlje. Vetar je čupao stabla i nosio krovove, pojedini putni pravci su bili zatvoreni. Srbija je danas na udaru veoma snažnog ciklona, odnosno hladnog fronta, koji se u sklopu njega premešta preko naše zemlje.

U Beogradu je jak vetar bio praćen kišom, a tako je bilo i u Novom Sadu. Na auto-putu Subotica-Novi Sad nadležne službe morale su da intervenišu i uklone stablo koje se obrušilo. Ekipe "Puteva Srbije" uklonile su stablo, a saobraćaj je normalizovan.

U Užicu je bor pao na ulicu, a jedno vozilo je oštećeno, a drvo je palo i u Čajetini. Jak vetar duvao je i u Čačku, ponegde je oborio grane i stub ulične rasvete.

Vatrogasci su brzo uklonili stabla koja su popadala i sprečena je veća šteta. 

U selu Pivnice kod Bačke Palanke orkanski vetar nosio je krovove, a pukom srećom povređenih nije bilo. Nakon dramatičnog prizora, vrlo brzo je stigla i poruka žiteljima sela iz mesne zajednice. 

"Ne idite od centra sela do ulice Petra Drapšina, ne puštajte decu napolje. Vetar je oborio bandere pod naponom."

Slično je bilo i u opštini Žabalj i Kać gde je vetar takođe naneo štetu stambenim objektima.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je najavu na snažne udare vetra olujne jačine u većem delu Srbije čija brzina dostiže čak 60 do 70 km na sat. Pre podne i sredinom dana u većini predela bilo je vedro, uz jak i olujni jugozapadni vetar, ponegde i sa orkanskim udarima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta.

Vetar je bio fenskog efrekta, pa je već oko podneva u Loznici i u Valjevi bilo neverovatnih 25°C, a nešto kasnije maksimalnih 23-24°C mereno je širom Srbije, dok je istovremeno Vojvodinu zahvatilo zahlađenje, uz pad temperature na 14°C oko podneva.

U ponedeljak će u većem delu Srbije biti sunčano i relativno toplo za novembar. Samo se u Vojvodini očekuje više oblačnosti, ponegde i slaba kiša.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, samo na planinama južne Srbije jak. Jutarnja temperatura biće od 6°C na jugu do 12°C na severu Srbije, maksimalna dnevna biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 21°C.

Da podsetimo da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 11 do 15°C.

Od utorka ponovo promenljivo vreme, pa se do kraja sedmice očekuje smena sunca i oblaka, uz prolazne padavine, ali se ne očekuje jače zahlađenje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()