Nivo vode u brazilskoj luci u Amazoniji dostigao najnižu tačku od 1902. godine

Suša direktno pogađa 481.000 ljudi, navodi se u saopštenju Agencija za civilnu odbranu u državi Amazonas, gde se nalazi Manaus.

19.10.2023. 12:40
  • Podeli:
Manaus Amazon-65311bc296a04.webp Foto: Reuters

Luka u brazilskom gradu Manausu beleži najniži nivo vode za poslednju 121 godinu. Čamci i druga plovila su nasukani i ne mogu da isporuče hranu i vodu u udaljena sela.

Nivo vode u glavnoj rečnoj luci u brazilskoj amazonskoj prašumi dostigao je najnižu tačku za najmanje 121 godinu, pošto je istorijska suša uništila živote stotina hiljada ljudi i oštetila ekosistem džungle.

Pritoke moćne reke Amazon, iz kojih voda ubrzano nestaje, ostavile su čamce nasukane, a snabdevanje udaljenih sela u džungli hranom i vodom je onemoućeno. Takođe, stručnjaci strahuju da su visoke temperature vode ubile više od 100 ugroženih rečnih delfina.

Luka u Manausu, najnaseljenijem gradu u regionu koji se nalazi na mestu gde se reka Rio Negro (Crna reka) uliva u reku Amazon, zabeležila je u ponedeljak nivo vode od 13,59 metara, navodi se na sajtu posvećenom ovoj pritoci Amazona.

To je najniži nivo vodostaja od prethodnog nelavnog rekorda iz 1902. godine.

Posle više meseci bez kiše, Pedro Mendonsa, stanovnik amazonske prašume, osetio je olakšanje kada je brazilska nevladina organizacija krajem prošle nedelje isporučila zalihe hrane i drugih potrepština njegovoj zajednici na obali reke u blizini Manausa.

"Tri meseca smo bez kiše ovde u našoj zajednici. Mnogo je toplije od svih prošlih suša", rekao je Mendonsa, koji živi u mestu Santa Helena do Inglesu, koje se nalazi zapadno od Manausa, glavnog grada države Amazonas.

U nekim oblastima Amazonije zabeležen je najniži nivo kiše u periodu od jula do septembra još od 1980. godine, prema podacima Nacionalnog centra za uzbunu brazilske vlade – Cemaden.

Brazilsko Ministarstvo nauke okrivljuje sušu za ovogodišnju pojavu klimatskog fenomena El Ninjo, koji izaziva ekstremne vremenske prilike na globalnom nivou. U saopštenju izdatom ranije ovog meseca, Ministarstvo je saopštilo da očekuje da će suša potrajati najmanje do decembra, kada se predviđa da će efekti El Ninja dostići vrhunac.

Suša direktno pogađa 481.000 ljudi, navodi se u saopštenju Agencija za civilnu odbranu u državi Amazonas, gde se nalazi Manaus.

Krajem prošle nedelje, službenici brazilske nevladine organizacije Fondacija održivog Amazona (Fundação Amazônia Sustentáve – FAS) rastrčali su se širom sušom opustošenog regiona u blizini Manausa kako bi isporučili hranu i druge potrepštine ugroženim seoskim zajednicama. Suša ograničava njihov pristup hrani, vodi za piće i lekovima, koji se obično transportuju rekom.

Nelson Mendonsa, takođe iz mesta Santa Helena do Inglesu, ističe da, iako se do nekih područja još može doći kanuom, mnogi čamci nisu mogli da putuju rekom da donesu zalihe, a roba je transportovana traktorima pa čak i peške.

"To nije baš dobro za nas, jer smo praktično izolovani“, naveo je Mendonsa.

Meštani njegovog mesta, naročito deca i slabi, sve češće dobijaju dijareju i temperaturu zbog otežanih snabdevanja vodom pri čemu je čistoća vode koju stanovništvo koristi izuzetno upitna.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()