Ogromna klizišta na severoistoku Brazila teraju ljude iz njihovih domova

'Bojim se da će se najgore desiti dok spavam, kao što je u drugim gradovima', može se čuti od lokalnog stanovništva

Autor: Nikolina Fržović
29.03.2023. 19:51
  • Podeli:

Dok se na jednom kraju sveta bore sa požarima, na severoistoku Brazila usled jakih kiša, aktivirala su se klizišta.

Lokalno stanovništvo je u strahu da bi njihove domove mogli da poklope slojevi zemlje. Njihov strah je opravdan, ako se u obzir uzmu činjenice da su klizišta u blizini njihovih domova napravila udubljenja od čak 70 metara dubine i oko 500 metara širine.

"Bojim se da će se najgore desiti dok spavam, kao što je u drugim gradovima", kaže Marija De Hesus, čiji je dom potencijalno ugrožen.

Stanovnici poput Marije kažu da odlazak iz domova nije rešenje i da nemaju drugu alternativu, niti drugu imovinu.

Kako kažu iz lokalne zajednice, klizište se pojavilo još 2017. godine, ali se godinama usled obilnih kiša proširilo, a sada je situacija znatno pogoršana u celom regionu.

Ove sedmice, nakon što je pet velikih sela zahvaćeno klizištem, evakuisano je oko 36 lica iz Santa Luiza, za čiju evakuaciju je bio anagažovan i helikopterski servis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()