Olujno nevreme i grmljavine još samo danas

'U utorak na sredu očekujemo promenu vremena. U drugom delu sedmice i početkom avgusta ćemo imati stabilno vreme sa maksimalnom temperaturom do 33 stepena'

22.07.2023. 15:29
  • Podeli:
nevreme Tanjug Ap-64b9890c2568a.webp Foto: Tanjug/FOTO STA/ Deniel Novakovic

Upozorenje na olujno-grmljavinske nepogode aktuelno je još danas, izjavio je meteorolog Goran Mihajlović koji je istakao da nema razloga za strahovanje od nevremena.

Od izuzetne važnosti je da pratimo informacije meteorologa o vremenu i sledimo uputstva Sektora za vanredne situacije, rekao je on za Tanjug.

"Još danas je aktuelno upozorenje na olujno-grmljavinske nepogode. Trenutno je aktuelno upozorenje koje se odnosi na formiranje olujno-grmljavinskih nepogoda u popodnevnim i večernjim satima. Nepogode traju sat do dva, te je bitno prilagoditi svoje aktivnosti i pratiti uputstva Sektora za vanredne situacije", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, sutra bi imali pretežno sunčano vreme, a početkom naredne nedelje porast temperature.

Mihajlović je rekao da su olujno-grmljavinskom nepogodom bili zahvaćeni Vojvodina i Zapadni deo Srbije, odnosno, Mačvanski i Kolubarski okrug i šire područje Beograda.

"Imali smo veliku količinu padavina i olujni vetar koji je dostizao brzinu  u udarima preko 100 kilometara na sat. Vremenska situacija je bila blagovremeno najavljena sa obzirom da je u ranim popodnevnih satima izdato upozorenje koje se odnosilo na ovakve pojave, a nakon toga i hitna upozorenja koja su upozorila na samu nepogodu", rekao je Mihajlović.

Kako je rekao, u utorak ćemo imati maksimalnu temperaturu između 36 i 40 stepena celzijusa.

"U utorak na sredu očekujemo promenu vremena. U drugom delu sedmice i početkom avgusta ćemo imati stabilno vreme sa maksimalnom temperaturom do 33 stepena", rekao je Mihajlović.

On je naveo da za sada ne možemo reći da li nas do kraja avgusta očekuju nove superćelijske oluje pošto se one mogu prognozirati samo nekoliko dana u napred.

"Sledi nam toplo vreme u avgustu sa maksimalnom temperaturom iznad prosečnih vrednosti", rekao je meteorolog. On je obajsnio da su ekstremne vremenske sutuacije jedna od posledica krimatskih promena.

"Sposobnost atmosfere da primi više vlage je veća, a više vlage u atmosferi znači da postoji mogućnost od kratkotrajnih i intenzivnih padavina", istakao je Mihajlović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()