On je entuzijasta koji na hiljade stabala spašava od tropske vreline i ljudskog nemara

Ovaj prirodnjak je uspeo da vrati život šumi kroz redovno navodnjavanje, što je spasilo ili dovelo do rasta 3.000 do 4.000 stabala

Autor: Srđan Ristić
20.08.2023. 22:22
  • Podeli:

Drveće nam prečišćava vazduh, hladi nas, poboljšava zdravlje, štiti nas od poplava. Brojni su primeri zbog kojih teba da čuvamo drveće i šume, a mi ipak to uglavnom ne radimo. Jedan pozitivan primer dolazi iz Libije, gde se trude da sačuvaju šumu zalivanjem stotina svojih stabala.

Entuzijasta za zaštitu životne sredine Husein bin Sasi brine o drveću u šumi koja se nalazi na severu Libije, u blizini Sredozemlja. Cilj mu je da stabla zaštiti od ljudskog nemara i od klime koja se brzo menja.

"Nedostatak padavina prethodnih godina, visoka temperatura i krčenje šuma smanjili su broj stabala. Dakle, poslednjih godina, imao sam mnogo kampanja pošumljavanja, i hvala Bogu, sa mojim praćenjem navodnjavanja, život se vratio u šumu", ističe ovaj entuzijasta za zaštitu prirode.

Ovaj 65-godišnjak je veći deo svog života posvetio životnoj sredini kroz svoje učešće u mnogim akcijama za pošumljavanje i podizanje svesti o životnoj sredini. Uprkos svojim naporima, Bin Sasi je shvatio da sadnja drveća nije dovoljna, pa je odlučio da sam zaliva drveće kako bi osigurao da ono napreduje.

"Primetio sam da, posle sadnje, nema praćenja zalivanja zasađenog drveta. Ova činjenica me je ohrabrila 2019. godine, nakon što sam otkrio da drveće nije poraslo nakon pošumljavanja. Ima truda, borbe i iscrpljenosti, ali kada vidim drvo kako raste, to me motiviše da nastavim da zalivam drveće unutar i van šume", ističe Bin Sasi.

Ovaj prirodnjak je uspeo da vrati život šumi kroz redovno navodnjavanje. To je spasilo ili dovelo do rasta 3.000 do 4.000 stabala.

Kada bi drveće moglo da proizvede WiFi, sigurno bi ga, svuda sadili, ali ono samo proizvodi kiseonik, koji je neophodan za opstanak cele naše planete. Zbog toga bismo ipak morali da promenimo navike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()