Ovogodišnje leto najtoplije otkad postoje merenja

Prema podacima iz Kopernikusa, Službe za klimatske promene EU, avgust 2023. godine bio je za oko 1,5 stepeni topliji od predindustrijskog proseka

06.09.2023. 16:05
  • Podeli:
sudan pustinja profimedia-63b5d9887e3d2.webp Foto: Profimedia

El Ninjo udružen sa klimatskom krizom učinio je da ovo leto bude najtoplije otkad postoje merenja, piše britanski Gardijan, pozivajući se na podatke da je u junu, julu i avgustu prosečna temperatura na globalnom nivou dosegla 16,77 stepeni Celzijusa što je za 0,66 stepeni više od proseka u dve decenije, od 1991-2020. godine.

Prema podacima iz Kopernikusa, Službe za klimatske promene EU, avgust 2023. godine bio je za oko 1,5 stepeni topliji od predindustrijskog proseka za period od 1850. do 1900. godine.

Profesor Mark Maslin sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekao je da je 2023. godina u kojoj klimatski rekordi nisu samo oboreni već i razoreni.

''Ekstremni vremenski uslovisu sada uobičajeni i pogoršavaju se svake godine – to je poziv za buđenje međunarodnim liderima da brzo smanjie emisije ugljenika. Nadajmo se da će ova poruka stići sa Cop28 ovog decembra i da će se akcija zaista desiti'', rekao je on.

Okeani su posebno vrući poslednjih meseci, pošto je svakog avgustovskog dana, globalna prosečna temperatura površine mora nadmašila prethodni rekord postavljen u martu 2016, kada se takođe dogodio fenomen El Ninjo.

Temperatura u severnom Atlantskom okeanu dostigla je novi rekord od 25,19 stepeni Celzijusa 31. avgusta.

''Globalni temperaturni rekordi nastavljaju da padaju u 2023, sa najtoplijim avgustom nakon najtoplijeg jula i juna, što je dovelo do najtoplijeg borealnog leta u našim podacima koji sežu do 1940. godine. Nalazi su zasnovani na kompjuterskoj analizi milijardi merenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom sveta'', rekla je predstavnica C3S Samanta Burdžes.

Toplotni talasi, požari i poplave uništili su živote i sredstva za život širom sveta, od Severne i Južne Amerike, do Evrope, Indije, Japana i Kine, navodi britanski portal.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()