Podzemne vode: Nevidljivo skriveno blago koje obogaćuje naše živote

Na Svetski dan voda 22 mart nastoji se da se ukaže na neprocenjivu vrednost vodnih resursa i podigne svest o sve prisutnijoj globalnoj krizi

Autor: Nikolina Fržović
22.03.2023. 20:55
  • Podeli:

Da li ste znali da prosečan čovek dnevno potroši minimalno oko 50 litara vode, što za piće, kupanje, kuvanje, sanitarije i ostalo?

Ova činjenica već dovoljno govori sa kakvim bi se sve problemima čovek suočio, kada bi ostao bez ovog prirodnog blaga.

Na Svetski dan voda – 22. mart, ustanovljen pre tri decenije, iz godine u godinu raznim sadržajima se nastoji da se ukaže na neprocenjivu vrednost vodnih resursa i istovremeno podigne svest o sve prisutnijoj globalnoj krizi kada je o vodi reč.

Ove godine moto je "Podzemne vode – činiti nevidljivo vidljivim".

Podzemne vode su nevidljive, ali njihov uticaj je svuda vidljiv. Izvan vidokruga, pod našim nogama, podzemna voda je skriveno blago koje obogaćuje naše živote.

Gotovo sva tečna slatka voda na svetu je podzemna voda. S pogoršanjem klimatskih promena, pogoršavaće se i situacija u vezi sa podzemnim vodama i postajati sve kritičnija.

Zato se svi zajedno moramo potruditi, da pravilno upravljmo ovim dragocenim resursom i da ga sačuvamo.

Na sve to upozoravaju i Ujedinjene nacije, u čijem izveštaju se navodi da će do 2025. godine dve trećine čovečanstva osetiti ozbiljan nedostatak vode i da je svet suočena sa, do sada, najvećom  zabeleženom krizom u snabdevanju vodom.

Priroda nije štedela sa ovim bogatstvom, kojeg je u našem regionu u izobilju, ali koji očigledno nemarno uništavamo. Zato se, kao i ceo svet, moramo izboriti i sačuvati ovo "bezbojno zlato", dok  još imamo vremena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()