Poplave u BiH potresle ceo region: Hidrolog RHMZ-a pojasnio da li je Srbija u opasnosti

Poplave u BiH odnele su 20 života

04.10.2024. 18:56
  • Podeli:
poplave poplava u mionici, mionica - 27 jun 2024 - foto TANJUG Opština Mionica Marina Bojinović  (2)-667dca437c4cb.webp Foto: Tanjug/Opština Mionica/Marina Bojinović

Najmanje 20 osoba poginulo je u poplavama i odronima u Jablanici u Hercegovini, prema još nezvaničnim informacijama, dok je na teritoriji Federacije BiH proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Srbija nema velikog razloga za brigu, rekao je za RTS Dejan Vladiković, hidrolog iz RHMZ-a.

Prema njegovim rečima, RHMZ je prethodnih dana pomno pratio razvoj situacije i bilo je znakova da će jak ciklon preko Slovenije, Hrvatske, pa do delova BiH i Crnu Goru imati uticaj na njih zbog ogromnih količina padavina.

"Preko naših hidroloških modela, propuštajući ih kroz reku Savu, došli smo do saznanja da za naše stanice na reci u narednih pet dana neće biti veće opasnosti. RHMZ je najavio da će u narednih pet, šest dana vodostaj na Savi biti u umerenom i većem porastu, ali bez dostizanja granice redovne odbrane od poplava", kaže Vladiković.

Prema njegovim rečima, u Sloveniji su bila dva velika kišna talasa, u Hrvatskoj jedan koji je u toku i izazvao je veće posledice.

"Imamo vododelnicu između Jablanice i Konjice, južni deo koji ide ka Jadranskom moru, reka Neretva sa pritikoma, dok severni deo ide rekom Bosnom i uliva se u Savu kod Doboja. Severni deo je, takođe, propušten kroz hidrološke modele i biće porasta reke, ali nema opasnosti za nas, pa čak ni do prve granice odbrane", ukazuje Vladiković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()