Poražavajuća scena iz godine u godinu: Hiljade kubika smeća rekom Drinom stiže do Višegrada

Od mrtvih životinja, medicinskog otpada, auto delova – sve što možete da zamislite, možete naći u ovoj reci

Autor: Srđan Ristić
08.01.2024. 21:58
  • Podeli:

Ogromna plutajuća deponija u kanjonu reke Drine prvi je prizor za posetioce koji ulaze u Višegrad, na istoku Bosne. Ona kvari pozitivne utiske o istorijskom gradu i izaziva strah od uticaja na zdravlje i privredu ljudi.

"Jednostavno, ovde ima svega – od mrtvih životinja, medicinskog otpada, auto delova – bukvalno, svega što možete da zamislite, možete naći ovde u Drini", kaže Dejan Futrula ispred organizacije "Eko-centar Višegrad".

Reka Drina protiče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu, ali većina smeća je nagomilana u njenom toku u Bosni kada je višegradska hidroelektrana počela da ograđuje plutajuće smeće, pre 20 godina da bi sprečila da ono napuni branu.

"Iza sebe, imam oko 5.000 kubnih metara različitog otpada. Nažalost, smeće dolazi sa svih strana, a ova scena se ponavlja iz godine u godinu. Na primer, zaposleni u Hidroelektrani su prošle godine čistili smeće 11 meseci, odnosno skoro cele godine. Tamo, na opštinskoj deponiji, oko 300 metara odavde, završava otpad", dodaje Furtula.

Da plutajuća deponija šteti turizmu, žalili su se i vlasnici i zaposleni u hotelima i restoranima u Višegradu.

"Kada turisti pređu tunel, prva slika koju posmatraju je đubre, i naravno, svi gledaju u reku Drinu. I tako ostaje ovde, otpad. Ljudi se (ne) bave time; verovatno imaju druge poslove. Nisam siguran ko će (oduzeti). Nisam siguran da li planiraju da žive ovde ili šta. Sramota je i sramota, bar što se mene tiče, a i loše utiče na zdravlje – 100 odsto, niko me ne može ubediti da nije tako", priča ugostitelj Danko Maljukan.

Smeće koje nam dolazi iz drugih zemalja i regiona uz Drinu, negativno utiče na stanovništvo i turizam u Višegradu, ali i zagađuje reku i loše utiče na riblji fond u reci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()