Pravi pakao na tlu Kolumbije: Vatra guta i šume i životinje, a nema ni vode

Veliki broj opština u Kolumbiji, posle požara, ima problema i sa vodom.

Autor: Srđan Ristić
10.02.2024. 20:23
  • Podeli:

U Kolumbiji dani nisu nimalo idealni. Veliki broj požara ugrozio je i biljke i životinje u toj zemlji, koja ima jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta na svetu.

Spaljene šumske oblasti u Kolumbiji mogle bi da budu u opasnosti da se ne obnove jer se zemlja posle požara suočava sa ozbiljnom sušom.

U Kolumbiji je prošlog meseca izbilo više od 400 šumskih požara u planinama, močvarama i šumama koji su ugrozili floru i faunu. U centralnom delu te države, skoro 1.400 hektara je izgorelo, a na severu zemlje nešto više od hiljadu.

Divlje životinje su takođe pogođene. Veliki broj je stradao u vatrenoj stihiji, a spaseno je samo 224 životinje, kako domaće tako i divlje.

Veliki broj opština u Kolumbiji, posle požara, ima problema i sa vodom.

"Danas već imamo rizik od nestašice vode u oko 50 opština u centralnom delu Kolumbije, a u više od 112 opština širom zemlje. Ako se sušna sezona produži do aprila, sigurno će više od 80 odsto ljudi da ima problema sa vodosnabdevanjem", kaže direktor korporacije centralne Kolumbije Alfred Ignasio Balesteros.

Ne samo da slabiji pritisak vode da utiče na svakodnevni život ljudi, već će i značiti da vode neće da bude ni za biljke i životinje, koje su već ugrožene zbog požara.  

"Ono što se posebno dešava sa fenomenom El Ninjo je da imamo temperaturne rekorde koji se pre nisu dešavali. Kolumbija neće da preokrene klimatske promene na planeti, zato moramo da se prilagodimo ovoj novoj stvarnosti. Prvi korak je da ih prihvatimo da one postoje, a drugi da pomognemo ekosistemima da se pripreme i razviju načine kako da se suoče sa novim uslovima", objašnjava Balesteros.

Svi ti uslovi mogli bi da stvore najgori scenario za Kolumbiju i njen region. Tužna vest je da je ova južnoamerička zemlja jedna od najraznovrsnijih zemalja na svetu, sa jednom desetinom ukupnog biodiverziteta planete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()