Prognoza za leto: Da li ćemo imati ekstremno vruće dane i šta da očekujemo na moru?

U julu generalno možemo reći da će biti značajno manje padavina, kako u broju dana, tako i po intenzitetu

02.07.2023. 09:37
  • Podeli:
Tan2023-06-2718431860_3 toplota, leto,(AP PhotoDavid J. Phillip-649e81f375cbe.webp Foto: Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da ćemo na pravo letnje još sačekati, jer nas sredinom nedelje očekuje nova kiša. Dobra vest je, ističe, i da neće biti velikih vrućina.

Neće biti ekstremnih vrućina u Srbiji

Vremenski rolerkoster ne posustaje. Juče oblačno, ali toplo, tokom noći padala je kiša.

Mihajlović kaže za RTS da će danas doći do postepenog razvedravanja, najpre na severozapadu i zapadu, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne pljuskove.

"Nakon toga biće dva sunčana dana, ali na žalost već sredinom nedelje, utorak noću ka sredi, dolazi novo naoblačenje i nova kiša, tako da ćemo još uvek sačekati pravo letnje vreme i neko duže sunčano razdoblje", rekao je Mihajlović.

Dobra vest je, kaže, da neće biti velikih vrućina - maksimalna temperatura bi bila oko 30, 31, 32 stepena.

Sa druge strane, padavine neće biti tako intenzivne i obilne kakve su su bile tokom maja i juna.

U julu generalno možemo reći da će biti značajno manje padavina, kako u broju dana, tako i po intenzitetu, naveo je Mihajlović.

"Možemo reći da je ovaj jul negde bliži onom uobičajnom, s tim da bi ovog jula ipak padavine bile nešto iznad proseka, nekih 20 odsto više nego što je prosečna vrednost“, rekao je Mihajlović.

Manje padavina se očekuje i tokom avgusta, navodi Mihajlović i dodaje  da je ono što smo imali u junu ipak bilo nešto što je ekstremno.

"Poređenje radi, recimo, u maju na području Loznice je izmereno 249 mm, što je drugi najkišovitiji maj posle onog 2014. kojeg, na žalost, pamtimo po katastrofalnim poplavama", rekao je Mihajlović.

U Grčkoj i Crnoj Gori sunčano i toplo 


Mnogi se pakuju za godišnje odmore, mnogi su i otputovali, a kakva je vremenska prognoza za najpoplularnije destinacije - Grčku i Crnu gde ima najviše turista.

U narednih desetak, petnaest na severu Grčke očekuje se uglavnom sunčano vreme, osim u sredu kada će biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova, kaže Mihajlović.

Prema njegovim rečima temperatura mora još nije dostigla one prave letnje vrednosti.

Kada je u pitanju Crna Gora, maksimalna temperatura bila bi nešto viša od 30 stepeni, ali sa jednim prolaznim naoblačenjem sredinom nedelje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()