Ptičji grip na Antarktiku razlog za uzbunu: Carski pingvini u opasnosti od izumiranja

Pozitivni slučajevi uključuju devet Adelijskih pingvina i jednog antarktičkog kormorana

Autor: Srđan Ristić
16.03.2024. 21:30
  • Podeli:

Ne tako lepe vesti sa zaleđenog kontinenta. Naučnici upozoravaju na širenje smrtonosnog virusa ptičjeg gripa nakon što je bolest prvi put otkrivena na Antarktiku u februaru.

Od tada je otkrivena u lokalnim populacijama pingvina i kormorana. Širenje virusa na Antarktiku, koji je desetkovao populacije ptica širom sveta i snažno pogodio južnoameričke populacije divljih jedinki i morskih sisara, podiglo je uzbunu zbog potencijalnog uticaja na ogromne kolonije pingvina u zamrznutom regionu.

"Virus je stigao na Antarktik zbog razmnožavanja ptica selica koje hiberniraju na severnoj hemisferi. Velike migracije ptica između severne i južne hemisfere promovišu širenje ptičijeg gripa, u ovom slučaju visoko patogenog H5N1“, kaže Fabiola Leon.

Čileanski antarktički institut,  koji je organizovao ekspediciju krajem prošle i početkom ove godine, saopštio je ove nedelje da je otkrio nove pozitivne slučajeve ptičijeg gripa u regionu, za koji je rekao da je "značajan" pronalazak jer uključuje slučajeve kod pingvina.

Pozitivni slučajevi uključuju devet Adelijskih pingvina i jednog antarktičkog kormorana. Virus je prvi put pronađen kod morskih ptica koje prate brodove na kopnu Antarktika prošlog meseca.

Naučnici su zabrinuti, jer postoje vrste koje su u opasnosti od izumiranja, poput carskih pingvina. Takođe, postoji opasnost da se virus brzo proširi jer određene vrste pingvina regiona žive u kolonijama. Zbog toga će stručnjaci pomno da prate situaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()