'Ideje Kine za Ukrajinu mogu da se koriste kao rešenje, Zapad spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca'

'Odgovoran dijalog' je najbolji način za stabilno rešavanje ukrajinske krize, istakli su predsednici Rusije i Kine

21.03.2023. 20:56
  • Podeli:
Vladimir Putin_Foto Tanjug_Vladimir Astapkovich_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP-641a1494e63b5.webp Foto: Tanjug / Vladimir Astapkovich / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP

Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu da se iskoriste kao osnova za rešenje, kada i Zapad i Kijev za to budu spremni, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

"Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni", rekao je Putin, prenosi TASS.

Istovremeno je napomenuo da na drugoj strani "za sada nema takve spremnosti" i da se Zapad bori u Ukrajini "do poslednjeg Ukrajinca".

Putin i Si su istakli da je "odgovoran dijalog" najbolji način za stabilno rešavanje ukrajinske krize, preneli su kineski državni mediji.

Prema izveštaju, ruska strana je ponovo potvrdila svoju posvećenost obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće, nakon završetka razgovora Sija i Putina u Moskvi.

Dve strane su istakle da se za rešavanje ukrajinske krize moraju poštovati "legitimni bezbednosni problemi" svih zemalja, prenose kineski državni mediji.

Kineski predsednik je saopštio da Peking ima "nepristrasan stav" o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenela je agencija RIA Novosti.

'Zapad spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca'

Planovi Velike Britanije da isporuči granate sa osiromašenim uranijumom Ukrajini ukazuju na spremnost Zapada da se bori sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca, ocenio je večeras Putin nakon razgovora sa kineskim liderom.

"Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima već delima", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je upozorio da će, ukoliko se to desi, Rusija biti prinuđena da reaguje u skladu s tim, imajući u vidu, kako je naveo, da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnim komponentama.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova "čelendžer 2" u Ukrajinu, poslati i municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()