Rekordi padaju već 11 meseci zaredom: April bio najtopliji u istoriji - evo šta kaže struka

Jedna stvar najviše zbunjuje

Autor: Srđan Ristić
09.05.2024. 21:15
  • Podeli:

Svet je upravo doživeo najtopliji april u istoriji. Tako se produžio niz od 11 meseci u kome je svaki mesec bio najtopliji zabeležen taj mesec ikada, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus Evropske unije u izveštaju.

Naučnici su već potvrdili da su klimatske promene izazvale specifične vremenske ekstreme u aprilu - uključujući toplotni talas na severu Afrike koji je potencijalno povezan sa hiljadama smrtnih slučajeva. Toplotni talasi su takođe pogodili mnoge azijske zemlje, a vlade su odlučile da zatvore škole na Filipinima i u Kambodži kako bi zaštitile zdravlje učenika, dok je vrućina takođe dostigla opasne nivoe i širom Indije i Bangladeša.

"April ove godine bio je najtopliji april u istoriji, ako gledamo prosečnu temperaturu vazduha na celoj planeti. To je 11. mesec za koji je temperatura bila najviša zabeležena za isti mesec svih prethodnih godina za koje imamo podatke. To je jedan od najdužih nizova globalnih temperaturnih rekorda koji smo videli poslednjih decenija", kazao je klimatolog Džulijen Nikolas.

Tokom 12 meseci zaključno sa aprilom, prosečna svetska temperatura bila je najviša zabeležena ikada za taj period. Bila je viša od proseka za 1,61 stepen u odnosu na 19. vek, odnosno predindustrijski period

"Ono što je najviše zbunjujuće je da uprkos kraju fenomena El Ninjo, globalna temperatura površine mora ostaje veoma visoka. Mislim da su poslednjih meseci, s obzirom na sve rekorde koji su oboreni, mnogi naučnici postavili pitanje da li bi moglo doći do promene u klimatskom sistemu. Moguće je da smo došli do tačke preokreta", dodaje Nikolas.

Zemlje su se 2015. na samitu Ujedinjenih nacija o klimi, složile da se porast ograniči na jedan i po stepen. To je nivo za koji se smatra da ne sme da se prekorači da bi se izbegle najveće posledice zagrevanja, poput toplotnih talasa, poplava i gubitka ekosistema.

Tehnički, još nije kasno da se taj cilj ostvari, jer se odnosi na prosečnu temperaturu planete tokom nekoliko decenija. Ipak neki naučnici kažu da se temperatura ne može održati ispod te granice, i zato su pozvali vlade da brže smanje emisije ugljen dioksida. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()